Een kat of hond in huis? Zo kies je het beste tapijt

Elke katten- en hondenliefhebber zal het herkennen: interieur en huisdieren gaan niet altijd samen. En hoewel je een paar interieurongemakken best over hebt voor je viervoeter, zijn er gelukkig óók manieren om de schade te beperken. Wanneer je weet waar je op moet letten bij het kiezen van je tapijt, heb je al een flinke slag gemaakt.

tapijt vloerkleed kat

De laagpolige versie

Regel nummer 1: ga voor een laagpolig vloerkleed of tapijt. Dat betekent dat de kleine ‘haartjes’ van het tapijt lager zijn dan 1 centimeter, en soms zelfs lager dan 5 millimeter. De haartjes van je viervoeter krijg je er dan een stuk makkelijker uit. Bij een hoogpolig tapijt worden de haartjes namelijk helemaal opgenomen in het kleed, waardoor je ze moeilijker uit het kleed krijgt. Een voordeel als je onverwacht visite hebt, wat niet weet, wat niet deert, maar voor op de lange termijn is het natuurlijk niet zo hygiënisch. Nóg een voordeel van een laagpolige versie: honden en katten raken met hun kleine nagels niet zo snel verstrikt in de kleine lusjes; prettig voor je viervoeter, maar ook voor een langere levensduur van je tapijt.

Een strategische kleur

Om de haartjes wat minder te laten opvallen kun je slim inspelen op de kleur van de vacht. Verliest je hond of kat witte heren? Dan zijn zwarte tapijten een absolute no-go, maar is een wit tapijt je grootste vriend. Nu is dat bij een zwart-witte viervoeter misschien nét iets makkelijker dan wanneer je een roodharige kat in huis hebt. Voordat je naar de winkel rent om een feloranje kleed aan te schaffen, kun je ook voor een toffe print kiezen. Dan ben je niet gebonden aan een vaste kleur, maar vallen de haren toch een stuk minder op.

Handig schoon te maken

Wanneer je viervoeter regelmatig met modderpootjes het huis in rent of de neiging heeft om zo af en toe te spugen, krijgt je tapijt het zwaar te verduren. Een wollen tapijt is dan niet zo handig, want die krijg je moeilijk schoon. Ook hiervoor is het laagpolige tapijt de beste keuze, zolang ‘ie maar niet van wol is. Zijn er toch vlekken op je tapijt gekomen? Balen, maar geen reden tot paniek. Met deze tips krijg je de vlekken er weer uit.

Geurtjes neutraliseren

Wanneer je natgeregende viervoeter op het tapijt gaat liggen, kun je rekenen op nare geurtjes. Wat dat betreft is bamboe echt een uitkomst. Dat neutraliseert de geur en zorgt er tegelijkertijd voor dat je op stijl niet hoeft in te leveren. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je viervoeter niet klétsnat is of net iets vaker dan gemiddeld spuugt, want veel vocht moet je juist bij een bamboe tapijt zien te voorkomen. Is bamboe met jouw viervoeter een te groot risico? Dan is er gelukkig altijd nog azijn om geurtjes te neutraliseren.

nog meer: wooninspiratie