Een boeddhabeeld in huis? De feiten en de fabels

Grote kans dat je er ergens een in huis hebt staan: een boeddhabeeld. De laatste 10 jaar werd het een heuse trend. Sindsdien doen ook allerlei feiten en fabels flink de ronde. Klopt dat je zo’n beeld niet zelf mag kopen, maar alleen cadeau mag krijgen? En wat gebeurt er als je ‘m laat vallen?

bijzettafel met boeddha

Is het de echte Boeddha?

De meeste boeddhabeelden in de Nederlandse huiskamers zijn Thais (die aan de dunne kant zijn en lange oren hebben) of Chinees (met een bolle buik en een grote glimlach). De laatste is trouwens niet de bekende Gautama Buddha, de spiritueel leider op wiens leer het boeddhisme is gebaseerd. In plaats daarvan wijst het goedlachse beeld op Budai: een Chinese monnik en god. Dat Budai toch vaak Boeddha wordt genoemd, komt doordat iedereen die spiritueel verlicht is in principe Boeddha kan worden genoemd. Maar goed, of je beeldje nu wijst naar de grote spirituele leider of naar een van zijn verlichte volgelingen: het is een geliefd interieurstuk geworden.

Een boeddhabeeld kopen

Sinds je ‘m in huis hebt, is het je misschien al vaak gevraagd: gekocht of gekregen? Veel mensen denken namelijk dat je een boeddhabeeld niet mag kopen. Het hangt van het beeldje af, vertelt hoogleraar Paul van der Velde in het NRC. “Die lachende Boeddha, die met de bolle buik, koop je inderdaad niet. Die hoor je cadeau te geven.”

Bij het andere beeldje gaat het waarschijnlijk om een vertaalprobleem, weet Van der Velde. In het Chinees en Cambodjaans bestaat namelijk een apart werkwoord voor het kopen van een Boeddha, waardoor toeristen vaak horen: ‘No, no, you don’t buy a buddha’. Niet zo gek dus dat vaak gedacht wordt dat je ‘m zou moeten krijgen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ‘m natuurlijk altijd nog op je verlanglijstje zetten.

Een boeddhabeeld laten vallen

Laten vallen is natuurlijk sowieso niet de bedoeling. Gebeurt het je toch, dan is de algemene gedachte dat er weleens wat ongeluk jouw kant op zou kunnen komen. Echt hardgemaakte feiten kun je via Google niet vinden, maar je stuit regelmatig op een forum waar iemand zich in paniek afvraagt of het tij nog te keren valt nadat een boeddhabeeld uit de boekenkast viel. Hoewel een boeddhabeeld een mooie manier is om rust in je huis te brengen, moet je dus wel tegen een risicootje kunnen. Want het moge duidelijk zijn: een boeddhabeeld is niet zomaar een tuinkabouter…

nog meer: wooninspiratie