8 hacks tegen een stinkende vuilnisbak

Misschien wel een van de minst favoriete items in huis: de vuilnisbak. Vaak een doorn in het oog, maar wel essentieel en onmisbaar in de keuken. Nog vervelender wordt het als de vuilnisbak gaat stinken. De inhoud is al geen pretje, maar al helemaal niet als de geur zich door huis verspreidt… bah! Dit kun je doen tegen een stinkende vuilnisbak.

vtwonen 09-2020 | binnenkijken minimalistische woning amsterdam moderne minimalistische keuken betonnen aanrecht | hacks tegen een stinkende vuilnisbak
Keuken Ikea, keukenblad van beton gegoten door aannemer. Hanglamp Loods 5. Grote vaas kringloopwinkel. Houten snijplanken HKliving. Tegels Marokkaanse zelliges in Pearl white via Household Hardware. Vuilnisbak Dotshop.

Open deur

Simpel, maar wel belangrijk: vervang de zak regelmatig. Hoe langer een zak staat, hoe meer kans je hebt dat de boel gaat rotten en schimmelen, en dus stinken. Heb je genoten van een geurend gerecht, zoals vis? Vervang de zak dan zo snel mogelijk of gooi de etensresten apart weg. Soms kan het dus handiger zijn om een kleinere vuilnisbak in huis te nemen in plaats van een groot exemplaar. De zak zal dan vaker vervangen moeten worden.

Gescheiden houden

In veel gemeenten in Nederland wordt het al gedaan: afval scheiden. Niet alleen goed voor het milieu, ook fijn als je een stinkende vuilnisbak wil tegengaan. Met name belangrijk om etensresten direct bij het GFT-afval te gooien en niet nog dagen in de vuilnisbak in de keuken te laten zitten.

LEES OOK
Schoonmaakfouten die (bijna) iedereen maakt

Poepzakje

De opruimplicht voor hondenpoep kan ook handig zijn voor stinkende vuilnisbakken. Eh, say what? Met name de zakjes die worden gebruikt om hondenpoep mee op te ruimen. Deze hack is vooral handig als je in een appartement woont of ergens waar het vuilnis niet met enige regelmaat wordt opgehaald. Je kunt extra geurende etensresten dan weggooien in zo’n handig poepzakje. Knoop ‘m dicht en gooi het zakje in de vuilnisbak. Van de geur zul je nu geen last meer hebben. 

Standplaats

Ook de standplaats van de vuilnisbak kan een deal breaker zijn. Als de hele ochtend de zon erop staat te branden, dan is het vrij logisch dat de boel daar flink begint te broeien en er nog meer nare geurtjes vrijkomen. Idem dito voor een plekje bij de verwarming. Zet de bak dus zo koel, droog en donker mogelijk weg. Het liefst in een keukenkastje, dan is ie ook meteen uit het zicht. Double score! 

Schoonmaakklusje

De vuilnisbak wordt nog weleens vergeten als het om schoonmaken gaat. Als je een stinkende vuilnisbak wilt tegengaan, dan moet dit klusje standaard op de to-do-lijst. Wil je geur en bacteriën sowieso verwijderen? Ga dan voor bleekmiddel. Pas wel op, want het is een agressief middel, met name op textiel. Maar resultaat krijg je gegarandeerd: een compleet ontsmette prullenbak mét een schone geur. 

Liever een natuurlijk en minder agressief middel gebruiken? Dan biedt schoonmaken met citroen de uitkomst. Ook dit middeltje geurt heerlijk en maakt goed schoon. Halveer de citroen en smeer het sap van de vrucht uit op zowel de buiten- als binnenkant van de bak. Voilá: brandend schoon.

Snelle manier om een vuilnisbak schoon te maken? Zet ‘m onder de douche! Met de straal kun je ook gemakkelijk de binnenkant schoonspuiten. 

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen

Kattenbakkorrels

Nog een beestachtig goede hack. Heb je een kat? Dan kun je de kattenbakvulling niet alleen inzetten in de kattenbak. Strooi een laagje onderin de vuilnisbak en nare geurtjes of sappen van etensresten zullen worden opgezogen door de korrels. Ook als je geen kat hebt, kan het dus best iets waard zijn om dit aan te schaffen. 

Koffieprut

Nederland is een koffieland, dus de kans is groot dat je dit middel gewoon in huis hebt: koffie. En dan met name de prut die overblijft na het zetten van zo’n overheerlijk bakkie. De resten van koffie ruiken namelijk lekker (als je van koffie houdt), maar het neutraliseert ook andere nare geurtjes. Gooi de koffieprut dus onderin een vuilniszak voordat er ander vuil bij gaat.

Dat ruikt naar bloemetjes

Een vuilnisbak die lekker ruikt? Het lijkt haast onmogelijk, maar je kunt er wel voor zorgen. Strooi bijvoorbeeld voordat je de zak erin doet wat waspoeder in de bak. Tegenwoordig heb je ook de geurboosters in de vorm van kleine parels. Deze ruiken net iets sterker dan simpel waspoeder en zorgen voor minder rommel. 

Je kunt ook wat soda onderin de vuilniszak strooien, dit zal nare geurtjes opnemen. Met een paar druppels etherische olie ruikt de boel ook heerlijk! 

nog meer: wooninspiratie