5 tips voor het inrichten van het visitekaartje van het huis: de voortuin
Het visitekaartje van het huis is toch wel de voortuin. En daar zijn er in België heel wat van te vinden, groot of klein. De eerste indruk van de voortuin legt de basis voor wat achter de voordeur te vinden is. Dus it better be good! We geven je 5 tips voor het inrichten van de voortuin.
Functieomschrijving
Is de voortuin er slechts ter decoratie? Wil je er kunnen relaxen? Of misschien wel eigen groenten verbouwen? Alles wat in een achtertuin kan, kan ook in een voortuin. Al is de ruimte vaak wel iets beperkter. Schets voor het inrichten van de voortuin een kleine plattegrond en bekijk goed hoe je die ruimte optimaal kunt benutten.
Zorg dat een aantal dingen altijd op orde zijn in de voortuin: de voordeur en brievenbus moeten goed bereikbaar zijn en het huisnummer goed in zicht. Niet alleen voor eventuele gasten, maar bijvoorbeeld ook voor pakketbezorgers en bij eventuele calamiteiten. Moet er ruimte gereserveerd worden voor afvalcontainers of fietsen? Ben je zo vaak in de voortuin te vinden dat een volwaardige loungeset nodig is of volstaat een tuinbankje ook?
Stijlkeuze
De stijl die je binnenshuis hebt, kun je ook doortrekken naar de voortuin. Denk daarbij aan het gebruik van bepaalde tuindecoratie, beplanting en accessoires. Maar ook de vormgeving van de tuin zelf. Zo staan mooie sierlijke lijnen met goedgevulde borders prachtig bij een romantische of landelijke stijl. Strakke vormen en materialen zoals cortenstaal staan dan weer beter bij een industriële look. Stel daarom van tevoren vast welke sfeer je mooi vindt in de voortuin en bedenk welke materialen die stijl omarmen.
LEES OOK
Deze tuinaccessoires zijn de kers op de taart
Privacygevoelig
De meeste Belgen kijken graag in andermans huis naar binnen, een soort gezamenlijke hobby. Bedenk dus goed of je erg gesteld bent op jouw privacy. In een voortuin kun je eventuele pottenkijkers makkelijk weren door te kiezen voor hoge beplanting. Denk aan groenblijvende haagplanten of bomen. Plaats ze liever voor in de tuin in plaats van bij het raam. Anders belemmer je het eigen uitzicht ook!
LEES OOK
Zo creëer je meer privacy in de tuin
Onderhoud of vrij van onderhoud
Onderhoud is in de voortuin net zo belangrijk als in de achtertuin. Misschien nog wel belangrijker omdat het om het vooraanzicht van het huis gaat. Bij het inrichten van de voortuin is het dus belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden. Zo heeft een gazon in de voortuin veel meer tijd en aandacht nodig dan tegels. Idem dito voor rijkgevulde borders of een grote groene haag. Heb je geen groene vingers? Laat je dan adviseren over planten die weinig onderhoud nodig hebben. Ga bijvoorbeeld voor mooie leibomen en kies voor grote buitentegels, zodat je minder last van onkruid zult hebben.
LEES OOK
In vier stappen naar een onderhoudsvrije tuin
Pas op
Helaas komt het weleens voor dat iemand iets ongevraagd uit de voortuin meeneemt. Houd hier ook rekening mee als je een voortuin inricht, want ze zijn makkelijker te bereiken dan een achtertuin en zo sneller het doelwit van mensen die kwaad willen. Zo kunnen losse tuinstoelen of mooie bloempotten het mikpunt zijn voor diefstal. Maar ook kleine tuinaccessoires kunnen uitnodigend zijn voor dieven of vandalen. Kies daarom liever voor grote en zware objecten en als je toch kiest voor kleine decoratie, zet het dan extra stevig vast.
LEES OOK
Welkom leven: zo zorg je voor meer biodiversiteit in de tuin
Voor de voortuin…
Bron: beeld: vtwonen 03-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans