Op citytrip naar cool Kopenhagen

Nyhavn | Foto door: Adeline Mans Beeld

Zin in een trip naar een stad die bruist, creatief is en niet al te ver van huis? Ga op citytrip Kopenhagen, dé ideale bestemming. De Denen zijn trots op hun stad en dat is terecht. Op straat hangt een ontspannen sfeer en het lijkt alsof de bezem nog maar vijf minuten geleden over de stoep is geveegd. Het is een schone stad waar de voorliefde voor design overal een beetje doorheen sijpelt. 

Lees verder onder de advertentie

Ga toch fietsen

Het fijne aan Kopenhagen is dat de stad per vliegtuig, met de auto, maar ook met de boot bereikbaar is. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Maar als je eenmaal op de plaats van bestemming bent, pak dan de fiets of ga wandelen. Bijna elke weg is voorzien van een keurig omlijnd fietspad.

Nyhavn | Foto door: Yara Wagner Beeld
Nyhavn | Foto door: Yara Wagner Beeld

Welbekende hotspots

Natuurlijk loop je bij een bezoek aan de stad een stuk langs de Nyhavn met haar vrolijke, gekleurde huizen. Ga vooral lekker vroeg in de ochtend, want het is een geliefde locatie voor toeristen die op citytrip in Kopenhagen zijn. Insider tip: vanaf de overkant maak je de mooiste foto’s. En als je daar dan toch bent, dan is de wandeling langs het water richting de iconische zeemeermin een lekkere om te maken. Houd alleen wel even in je achterhoofd dat daar meer mensen zijn om het bronzen beeld in het water te zien.

Gevoel voor design

De Denen zijn gezegend met een feilloos gevoel voor design, dus op een citytrip Kopenhagen mag je het Designmuseum Danmark aan de Bredgade 68 natuurlijk niet overslaan. Hier tref je de iconen op het gebied van interieur. Wandel door de Deense designgeschiedenis, bewonder bijzondere patronen en vergaap je aan het design van de toekomst. Let wel even op, want in het museum is een enorme renovatie aan de gang. Op 19 juni 2022 heropent het de deuren. Het is natuurlijk ook toegestaan om Kopenhagen even achter je te laten. Interieurarchitect Henrietta Caroline Sharma tipte in vtwonen het Louisiana in Humlebæk, de plek waar je je hart op kunt halen aan moderne kunst.

Pretpark Tivoli | Foto door: Adeline Mans Beeld
Pretpark Tivoli | Foto door: Yara Wagner Beeld

De drukte ontsnappen

Klaar met de drukte? Je denkt bij een citytrip Kopenhagen misschien niet meteen aan strand, maar de stad heeft het mooi wel. Pak de fiets en trap wat kilometers weg richting het Amager Strandpark waar je met een gevulde picknickmand uren van de rust geniet. Als je daarna weer toe bent aan wat vertier, dan is Tivoli Gardens de plek om te zijn. In het oudste pretpark ter wereld wandel je door de tuinen van het ene wonderlijke tafereel in het andere. Ook als je niet zo van de attracties bent, dan is hier genoeg te zien en te doen. Zelfs Walt Disney keek in Kopenhagen af voor zijn eigen oeuvre aan pretparken. Plan je bezoek zo dat je het donker ziet worden, want de lichtjes in het park zijn een attractie op zich.

Foodmarkt Reffen | Foto door: Adeline Mans Beeld

Op citytrip Kopenhagen: hier wil je eten

Als je het beste restaurant ter wereld in huis hebt, dan zegt het wel iets over hoe de gastronomie geregeld is in een stad. Mocht er geen plaats zijn bij het met drie Michelinsterren bekroonde Noma, geen paniek. Kopenhagen barst van de hotspots om te eten en drinken. Neem als eerste de foodmarkt van Reffen maar eens. Het leukste is om per boot over te steken en bij Reffen aan te leggen. Op de foodmarkt krijg je als startende ondernemer drie jaar een onderkomen om jezelf uit te vinden. Sushi, zalige mezedes, een flinke pizzapunt of toch liever iets zoets? Reffen heeft het lekkerste street food. Het is hier heerlijk vertoeven aan het einde van de dag met uitzicht over het water en op Kopenhagen zelf.

Restaurant Gemyse | Foto door: Adeline Mans Beeld
Restaurant Delphine Beeld

@delphinerestaurant

Restaurant Paté Paté Beeld

@patepatecph

De zon onder zien gaan in Tivoli Gardens? Wandel tussen de lichten door richting Gemyse. Dit is de hotspot voor vegetariërs, maar net zo’n grote aanrader als je dat niet bent. Wat dacht je van een tartaar van groene asperges met mosterd en kruiden? Het restaurant is bij daglicht trouwens ook een bezoek waard, want dan zie je het fraaie interieur en de groene omgeving nog net iets beter. En als je toch in de buurt bent, loop dan binnen bij de Tivoli Food Hall. Het is even zoeken naar een plaats, maar het is er altijd gezellig druk en bij elk luik is wel iets smakelijks te krijgen.

Nog meer lekkers…

Ben je een groot broodliefhebber? Dan mag je Delphine Restaurant aan de Vesterbrogade simpelweg niet overslaan. Het is een beetje Grieks, een beetje Italiaans en dat allemaal tegelijk op tafel. De borden zijn zo mooi dat je ze na het leeg eten misschien zelfs omdraait om te zien waar ze van zijn. Wie avondvullend uit wil gaan in Kopenhagen koerst trouwens meteen af op het Meatpacking District. Een wat rauwe buurt, waar vroeger de slachthuizen zaten, die nu bijna alle hotspots van de stad onderdak geeft. Je begint met een borrel, gaat door naar het diner en rondt het af met een drankje. Bij Kødbyens Fiskebar eet je zoals de naam doet vermoeden de lekkerste vis.

Liever een avond geen Scandinavische keuken eten? Bij Paté Paté moet je zijn. De sfeer is ontspannen én leuk en dat vinden de Denen zelf ook, want ze komen er graag. Sluit af bij het gezellige Noho, waar je met mooi weer aanschuift aan de lange tafels buiten voor een cocktail. Dit is absoluut een gebied waar je op citytrip Kopenhagen het liefst vaak en veel komt. Ook leuk: Atelier September voor de steengoede koffie, Gaarden & Gaden voor de organische wijnen of haal een kaneelbroodje af bij de Sankt Peders Bageri. En dit was nog maar een minuscule greep uit al die verrukkelijke restaurants, want als Kopenhagen van iets veel heeft dan is het goed eten.

ISTID Beeld

@istidkbh

Nørrebro | Foto door: Adeline Mans Beeld
Keramiek Inge Vincents Beeld

Keramiek Inge Vincents

Kopen in Kopenhagen

Voor design moet je uiteraard in Denemarken zijn. Omdat de ruimte in je koffer vast niet oneindig is kies je natuurlijk de unieke stukken. Ga daarvoor zeker even richting Nørrebro. Een wijk gevuld met art galeries, vakmannen en -vrouwen en vintage winkels. Vooral de Jægersborggade is gevuld met duurzame initiatieven. Neem nou die kleine maar fijne supermarkt waar je zelf meegebrachte flessen en bakjes mag vullen of de antiekshop waar de antiquair tot de laatste lepel weet waar het vandaan komt. Stop trouwens tussendoor bij Istid voor ijs. En als je daar toch bent, loop dan zeker binnen bij Keramiker Inge Vincents. Zij weet met haar kundige handen de mooiste vormen uit porselein te halen. Als de vaas niet in je handbagage past, dan de espressokopjes vast wel. Neem ook de tijd om de Istedgade af te struinen. Een winkelstraat waar je struikelt over de mooiere Scandinavische merken.

beeld vtwonen Beeld

Coco Hotel Kopenhagen

beeld vtwonen Beeld

Charlottehaven Kopenhagen

beeld vtwonen Beeld

Apartment In Copenhagen

Lekker logeren

Een citytrip Kopenhagen duurt toch zeker drie dagen en het liefst langer, dus is het tijd om de betere logeeradressen te delen. Eén van de grote favorieten in Kopenhagen is het Coco Hotel met haar blauw-wit gestreepte luifels. Het ligt middenin het gezellige Vesterbro het interieur ademt funky design. Liever een appartement met uitzicht op de haven? Charlottehaven is precies dat, maar dan wel met de service van een hotel. Maar speur ook zeker bij de aanbieders naar Denen die zelfstandig een appartement verhuren, want daar zitten de mooiste onderkomens tussen.

Bron: Tekst: Adeline Mans | Fotografie: Adeline Mans & Yara Wagner | Overig beeld: restaurants, winkel en hotels in Kopenhagen

Lees verder onder de advertentie