Hotspot onder zeeniveau
Op zoek naar een inspirerend adres met wowfactor stuitten we op Under, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Hoe is het om hier te dineren? Kijk mee, laat je inspireren én sla 'm op als hotspot.
Wat Onderwaterrestaurant Under in Lindesnes, Noorwegen.
Online under.no, @underlindesnes
Waarom Under ligt half verzonken in de zee en heeft een uitzicht op het onderwaterleven. Het interieurontwerp met diepzeekleuren en veel hout is eerlijk en puur, net als de menukaart van het gastronomische restaurant onder leiding van chef Bernt Sætre.
Eten Het seizoensgebonden menu bestaat uit tien tot twaalf gangen. Diner vanaf € 171,- per persoon. Van april tot en met september kun je er ook terecht voor een uitgebreide lunch.
Dineren tussen de zeesterren
Under ligt grotendeels onder water, in de ruige zuidkaap; tijdens je diner zie je vissen, kwallen en zeesterren door het water zweven.
Lokaal verhaal
Alles is van lokale herkomst. Een plaatselijke meubelmakerij maakte de stoelen, het servies is gemaakt van klei uit de buurt en de ultraverse vis komt uit de omringende zee.
Rots in de branding
Dankzij betonnen muren van een halve meter dik kan Under de druk en schokken van de ruwe zee weerstaan.
5x Under's onderwaterwereld
Architectuur Het architectenbureau Snøhetta ontwierp de 34 meter lange monolithische vorm die zowel rust op de rotsen als op de zeebodem. Het ruwe betonnen bouwwerk bootst een rif na en is inmiddels begroeid met algen en weekdieren, die allerlei soorten zeeleven aantrekken.
Panoramaraam Het restaurant brengt je dicht bij het onderwaterleven. Het restaurantgedeelte ligt volledig onder water en heeft als middelpunt een panoramisch raam van elf bij drie meter. Het bruisende zeeleven zorgt niet alleen voor een bijzondere achtergrond, maar ook voor verse producten in de keuken.
Textiel Akoestische panelen spelen een belangrijke rol in het interieurontwerp. Snøhetta werkte samen met textielmerk Kvadrat en Nederlandse textielexperts. Samen ontwikkelden ze panelen met een kleurverloop, die ze over de hele lengte van het restaurant aan het plafond en de wanden bevestigden. Het verloop gaat van zeekleuren turquoise, blauw en groen op het diepste punt, naar donkerbruin en oranje in het midden en lichtroze en geel in de entree.
Subtiel licht In de panelen zitten 370 lichtpunten die doen denken aan zonnestralen die het water in komen. Zo glijdt je oog vanzelf naar de vissen, zeesterren en kwallen die door het water zweven.
Hout De houten bekleding en meubels vormen een mooi contrast met het ruwe beton. Dankzij de warme uitstraling van het hout en het open karakter van de architectuur voelt de ruimte niet claustrofobisch aan.
Bron: vtwonen 05-2025 | tekst Jackie Oomen