Eilandgids: dit zijn de authentieke hotspots van Ibiza

Ibiza  Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Ibiza heeft een toeristische kant, maar wie de ware aard van het eiland ziet blijft voor altijd terugkomen. Pak een scooter of auto en vink de échte hotspots van Ibiza af, van de smalle straten in San Juan tot eten in de tuin van Aubergine.

Lees verder onder de advertentie

Buenos días op Ibiza

Wie op Ibiza woont gaat een versnelling lager door het leven. Locals nemen de tijd voor een kop koffie, een wandeling door de bergen en samen eten en drinken. Vooral dat laatste is logisch, want het eten op Ibiza is om van te watertanden.

Tot het begin van de middag begroeten de eilandbewoners je met een vrolijk buenos días. Begrijpelijk, want de koffie hier doet een mens goed. Begin de dag op het terras van L’Atelier No 74 in Santa Gertrudis. Het terras is omheind met priklicht en de rotanstoelen wisselen af met lekkere loungebanken. Deze hotspot op Ibiza voelt zonnig, zelfs als de zon niet schijnt, dat komt vast door de gele parasols met witte franjes. Als je om water vraagt, dan krijg je Soul Water naast de koffie, die trouwens perfect op temperatuur geserveerd wordt. Het leuke aan L’Atelier No 74 is dat je hier ook met je handen in de klei kunt; ze organiseren elke ochtend workshops zoals pottenbakken.

Een must voor wie van goede koffie houdt is The Giri Café in San Juan. Aan de voorkant zie je alleen een gezellige, groene luifel, maar eenmaal binnen begint de ontdekking. Eerst de knusse kruip-door-sluip-door gangen, daarna de lichte serre, dan de beschutte patio en tot slot de uitgestrekte tuin. The Giri heeft alles in huis, van een lobbige cappuccino tot verrukkelijke lunch. Zorg hier vooral dat de koffietijd overloopt in een lunch, want je wilt de seizoensgerechten van de chefs gewoon even proeven.

L’atelier 74 Ibiza

beeld vtwonen Beeld

The Giri café Ibiza

beeld vtwonen Beeld

The Giri café Ibiza

beeld vtwonen Beeld

Buen apetito: 5 hotspots om te eten op Ibiza

1. Italiaans met een Spaans temperament

Natuurlijk eet je tapas als je op Spaans grondgebied bent, maar Ibiza heeft veel meer. Neem nou het Macao Café in Santa Gertrudis, een Italiaans restaurant met Spaans temperament. Over de tafels liggen dikke, witte tafellakens en achter de bar ratelt de eigenaar non-stop in rap Spaans tegen de barman. De menukaart wordt aan tafel geschoven in de vorm van een krijtbord en waar nodig vertaald. Het terras is ook één van de gezelligste van Santa Gertrudis.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

2. De mooiste plek van Ibiza

Als je net iets te veel gas geeft, dan mis je misschien wel de mooiste plek van Ibiza. Aubergine by Atzaró ligt pal aan de EI-400, maar als je aan tafel schuift voelt het alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Tussen de gietijzeren stoelen, mozaïeken tafels en citroenbomen waan je je midden in Spanje. Dit is absoluut één van de hotspots van Ibiza en vergeet daarom ook vooral niet te reserveren. Eenmaal onder de overkapping hoef je alleen nog maar te kiezen tussen de carpaccio van aubergine of de pizzetta. Of wees slim en bestel allerlei gerechten om te delen.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Foto’s gemaakt bij: Aubergine by Atzaró

LEES OOK
Verbluffend mooie bucketlist-adressen in Europa

3. Wereldberoemde chef-kok & eten aan zee

Reserveer ook zeker een avond in je agenda voor een bezoek aan Nobu. Het sereen ingerichte restaurant aan zee is uniek. Je eet hier Japanse cuisine, zonder dat Ibiza vergeten wordt. En de (non-alcoholische) signature cocktails smaken absoluut naar meer. Elke gang is een nog mooier cadeau, waardoor Nobu zeker tot de betere hotspots van Ibiza hoort.

beeld vtwonen Beeld Nobu Hotel Ibiza Bay
Beeld Nobu Hotel Ibiza Bay

4. Uitzicht als op een ansichtkaart

Het fijne aan een eiland is dat je omringd bent door de zee en overal binnen een mum op het strand staat. Bij Amante Ibiza combineer je een lummeldag op het strand met een uitgebreid diner. Zorg dat je hier voor zonsondergang bent, want het uitzicht over de baai is alsof je naar een ansichtkaart kijkt. Uit de keuken van Amante komen de meest kunstige gerechten. Bestel absoluut de huisgemaakte croquetitas, die al twaalf jaar op de kaart staan. En ben je een visliefhebber? De zeebaars is de lekkerste van het hele eiland.

beeld vtwonen Beeld Amante Ibiza
Beeld Amante Ibiza
beeld vtwonen Beeld Amante Ibiza
Beeld Amante Ibiza
beeld vtwonen Beeld Amante Ibiza
Beeld Amante Ibiza

5. De authentieke spots

Nog niet uitgegeten? In Ibiza-stad wacht het authentieke La Bodega, waar je de hele middag en avond tapas mag blijven bestellen. Tussen de wit gestuukte muren van de oude stad tref je La Oliva, één van de absolute hotpots van Ibiza. En bestel vooral paella in de binnentuin van La Brasa, een oase van rust in de drukke stad. La Paloma is de plaats waar iedereen je heen stuurt als je het authentieke Ibiza wilt ervaren. Het restaurant ligt in het hart van het eiland en de mensen, de sfeer én de ingrediënten zijn het pure Ibiza. Nog even naar zee? Casa Jondal is waar je van het strand verplaatst naar tafel voor die zinderende zomeravond.

beeld vtwonen Beeld La Oliva Ibiza
Beeld La Oliva Ibiza
beeld vtwonen Beeld La Brassa Ibiza
Beeld La Brassa Ibiza
beeld vtwonen Beeld Casa Jondal Ibiza
Beeld Casa Jondal Ibiza

Buenas noches, weltrusten Ibiza

Ibiza is heerlijk voor een weekend, want maar twee uur vliegen, nog lekkerder voor een week en we snappen het zelfs als je er gaat wonen. Neem in dat laatste geval zeker contact op met Wytse van StyleXclusief, want niemand creëert een thuis op Ibiza zoals zij. Tot die tijd logeer je bij het kleurrijke Los Enamorados, waar je met zó veel interieurinspiratie vandaan komt dat je een metamorfose van je eigen huis wilt. Ook leuk: The Giri is niet alleen geschikt voor lunch, maar ook om te logeren. Je slaapt en leeft dan in het authentieke dorp San Juan met haar pittoreske straten. Liever logeren aan de kust? Het nieuwe Riomar Ibiza is alles wat je wenst. Het interieur is een mix tussen art deco en new mediterranean. En dat pal aan het strand. De kamers zijn rustig en strak ingericht met een wijds uitzicht over zee. Tip: het restaurant van het hotel is verrukkelijk en je wordt geholpen door een allerliefste crew.

Ibiza heeft veel hidden gems op de mooiste plekken van het eiland, die het liefst buiten de boeken blijven. Daarvoor moet de speurneus op. Maar als je er eenmaal één gevonden hebt, dan loop je het risico dat je er wilt blijven wonen.

beeld vtwonen Beeld SyleXclusief Ibiza
Beeld SyleXclusief Ibiza
beeld vtwonen Beeld Los Enamorados Ibiza
Beeld Los Enamorados Ibiza
beeld vtwonen Beeld Hotel Riomar Ibiza
Beeld Hotel Riomar Ibiza

Tot slot: nog even shoppen

Het eiland van de zwierige jurken, dromenvangers en zelfgeknoopte armbanden. Ibiza is een walhalla om te winkelen. Neem nou Los Enamorados, waar je geborduurde kussens, beschilderde serviezen en kunst koopt voor thuis. Of ga terug naar L’Atelier No 74, dat ook een conceptstore is. Hier tik je geitenwollen dekens, rieten tassen en linnen outfits op de kop. Liever struinen over de markt? De hippiemarkten op Ibiza zijn een fenomeen. Ga het liefst vroeg, want in het hoogseizoen is het er druk. De kleine hippiemarkt op zondag in San Juan is de meest authentieke. Die op de Punta Arabí op woensdag is bekender en drukker, maar ook een beleving op zich. Let op: neem contant geld mee, want pinnen is niet overal mogelijk. Nog iets fleurigs meenemen voor jezelf van het eiland? Stap binnen bij Taar Willoughby, waar de vrolijkheid van de rekken spat. En het interieur is al net zo fotogeniek.

beeld vtwonen Beeld Los Enamorados Ibiza
Beeld Los Enamorados Ibiza
beeld vtwonen Beeld Taar Willoughby Ibiza
Beeld Taar Willoughby Ibiza

Bron: Tekst: Adeline Mans | Fotografie: Atelier Mabel | Overig beeld: via verschillende restaurants en hotels op Ibiza

Lees verder onder de advertentie