Het eilandleven op Astypalaia
Soms sluit je een plek meteen in je hart, dit gebeurt ongetwijfeld zodra je voet aan wal zet op Astypalaia. De Grieken noemen het eiland liefkozend het vlindereiland, omdat het vanuit de lucht de vorm van een vlinder heeft. Nadat je in rap tempo de veerboot af wordt geholpen keert de rust terug in de haven. Dit is zo'n plek waar je soms alleen een krekel hoort of de rinkelende ijsblokjes in een freddo espresso. Zelfs als het hoogzomer is staat hier een constante zeebries, wat het heel aangenaam maakt.
Astypalaia streeft ernaar om binnenkort alleen nog maar elektrisch te rijden, dus je huurauto komt hier met stekker. Even opladen is geen punt. Gek op van die typisch Griekse baaien? De bumpy route naar Kaminakia Beach is uitdagend, maar de bestemming maakt alles goed. Verwacht bij deze taverna geen menukaart, hier eet je wat moeders maakt. Ze legt met handen en voeten uit wat er te bestellen valt. Een klein woordenboek komt hier wel van pas, want op dit deel van het eiland is de wifi ver te zoeken. Maar het uitzicht en de kleur van het water maakt alles goed.
De tarieven op de kleinere eilanden liggen vaak wat lager, toch is er één accommodatie waar je voor wil sparen. Het idyllische Saluti da Stampalia. Inderdaad, Het klinkt nogal Italiaans voor Griekse begrippen, maar het warme welkom is op en top lokaal. Het heeft maar zeven suites en dat zorgt ervoor dat ze meer dan genoeg glimlach over hebben voor iedereen die hier te gast is. Het bijzondere hotel heeft vanuit elke kamer uitzicht op de Egeïsche zee en de witte stad Chora. Het interieur bestaat uit luxe neutrals en we beloven dat je met inspiratie richting huis gaat. En dat ontbijt, dat ontbijt. Het ene gerecht op de menukaart is nog lekkerder dan het andere en één gerecht bestellen is te weinig volgens het team. Reis je meer on a budget en verblijf je graag in de stad? Vivere is de plaats om te logeren.
In de avond is Chora de plek waar het dorpsplein bij de opvallende molens zich vult met locals en bezoekers. In één van die molens tref je de Katsika Boutique. Een conceptstore gevuld met Griekenlands eigen. En dan hebben we het niet over kant-en-klare kruidenpakketjes, maar kleding van Griekse designers, custom made stationary en prenten die thuis meteen aan de muur mogen. Loop zeker via de slingerende straten naar het kasteel op de top van de heuvel. Het uitzicht over zee én Chora komt zo uit een droom. Onderweg rijgen de leuke winkels zich aan elkaar, hier is (bijna) geen ruimte voor toeristische rommel.
Trek? Reserveer bij het Akti Restaurant voor het uitzicht, eet vis bij Astropelos en proef de traditionele keuken met liefste bediening bij taverna Ageri onder de molens van Chora. Vergeet voor de boottocht niet een spanakopita te halen bij de bakker aan de haven, je gaat ervoor terug.
Griekse eilanden die je nog niet kent: Chalki en Symi
Deze twee kleine eilanden in de Dodekanesos mag je eigenlijk niet in één adem noemen, maar wel in één keer bezoeken. In het hoogseizoen varen vanaf Rhodos meerdere keren per dag ferry's af en aan van Chalki en Symi.
Als je aankomt in het havenstadje Nimborio op Chalki, ook bekend als Halki, dan loopt de hele stad uit. Door de veerboot komt het hier tot leven, maar daarna waaiert iedereen ook even snel weer uit over de 28 vierkante kilometers eiland. De meeste bezoekers lopen direct het wandelpad op richting het kasteel op de heuvel bij het oude dorp Chorio, maar doe eerst eens zoals de Grieken van Chalki doen. Bestel een koude koffie op één van de terrassen vlakbij de ferry. Kijk waar de locals zelf neerploffen en volg hun voorbeeld. Niets leuker dan families en het dagelijks leven om je heen te zien bewegen. Dit is trouwens ook de plek voor je lunch en diner, dus houdt vooral in de gaten waar de verse vis naar binnen gebracht wordt.
Blijf je slapen? Het is een aanrader, want ook al is de reuring leuk, het is net zo bijzonder om het eiland tot rust te zien komen. Chalki barst van de vakantiehuizen. Wie met de neus vooraan wil zitten boekt het appartement van George aan de haven. Het balkon hangt recht boven zee. Niet vanaf duiken trouwens in het ondiepe water, gebruik daar het zwemplateau met trap en de ligbedden maar voor. Wie houdt van een heel huis voor zichzelf overnacht in de villa van Angelis. Van dit terras wil je eigenlijk nooit meer weg.
Het schilderachtige Symi
Wie ooit op Rhodos was kent Symi waarschijnlijk van de dagtripjes naar het eiland. De kenmerkende gekleurde huizen aan de haven zijn bijna on-Grieks. Logisch, want het werd ooit bezet door Italianen, die er nog steeds graag komen.
Vanaf de kade van Symi vertrekt 's ochtends om het half uur de watertaxi naar Agia Marina, absoluut het mooiste strand van het eiland. Opgepast bij het kiezen van een strandbed: als de boot net iets te hard aan komt varen, dan heb je op de eerste rij natte voeten. Etenstijd? Laat de drukte bij de ferry achter je en loop richting restaurant Tholos. Eet mosselen uit een Grieksblauw pannetje onder de bomen met misschien wel het beste uitzicht van de stad. In voor nog een drankje? De bewoners van Symi schuiven dan aan bij Elpidas voor wat mezes en iets te drinken. Leuk weetje: Grieken zitten het liefst zelf front row. Voor wie het ultieme Griekse geluk wil beproeven, logeer in de wijk Nimborio. Je loopt het alleen maar het risico dat je nooit meer naar huis wil en dat begrijpen we. Het ligt net buiten de drukte van de stad, maar voelt alsof je een eigen Grieks eiland hebt.
Naast dat Symi een geliefde bestemming is voor dagjesmensen en welgestelde vakantiegangers met enorme jachten, is het ook een bedevaartsoord voor de Grieken zelf. Aan de andere kant van het eiland vind je het bijzondere klooster van Panormitis. Op zondag is het zo'n komen en gaan van Grieken dat er zelfs een rechtstreekse ferry vanaf Rhodos vaart. Dit klooster is gewijd aan aartsengel Michael, de beschermheilige van Symi. De muurschilderingen zijn bijzonder om te zien, al moet je misschien een plekje delen met een bruidspaar of de bezoekers van een doop. Zoals we zeiden, het is een geliefd én heilig oord onder Grieken.
Heerlijk Hydra
Wil je de reuring van Athene combineren met de rust van een eiland? Hydra is het best bewaarde geheim van de locals. Pak de ferry in Piraeus en anderhalf uur later stap je aan wal van het eiland dat je meteen verovert. Hier is geen ruimte voor scheurende auto's of lawaaiige hotels, Hydra voelt als vroeger met het gemak van nu. De bewoners gebruiken ezels voor het vervoer van spullen en zelf stappen ze gestaag de smalle straten door. Mits de temperatuur het toestaat natuurlijk.
Het wordt nog knap lastig om een overnachting te kiezen, want The Orloff heeft een boutique hotel, suites én een villa. Dat het The Orloff wordt, is in ieder geval zeker. Achter de blauwe luiken kom je uit op de idyllische binnenplaats van het hotel. De verleiding is groot om daar meteen neer te strijken met een boek. Liever eerst zwemmen? Op maar een paar honderd meter duik je het heldere water van Hydra in voor wat verkoeling.
Voor een adembenemend uitzicht klim je richting de top van Mount Eros. Hier wacht het klooster van profeet Elias je op. De lokale keuken met de lekkerste calamari proef je bij taverna Ostria en voor de borrel strijk je neer bij het Four Seasons. Wil je de zon zien zakken in zee? Hydronetta is de stek voor dit spektakel.