Buon appetito: 16x de beste Italiaanse restaurants van Nederland

Restaurant Viviamo Woerden Beeld Viviamo
Beeld Viviamo

Het is lastig kiezen tussen de beste Italiaanse restaurants van Nederland. De keuken met haar geuren, kleuren en smaken zijn zó uitgesproken, puur en toch verfijnd. Voor goed Italiaans eten hoef je niet naar Italië af te reizen, al mag dat natuurlijk wel. Tot je gaat, voorzien we je alvast van de fijnste adressen in Nederland.

Lees verder onder de advertentie

In en rondom Amsterdam

Vraag het de Amsterdammers en ze roepen standaard dezelfde drie restaurants door elkaar. Natuurlijk begint het met Restaurant Toscanini aan de gezellige Lindengracht. De melanzane is ongeëvenaard. Vergeet ook niet bij de Deli binnen te lopen voor een Italiaanse espresso en een beetje Italië voor thuis. Domenica op de Noordermarkt, wat zondag betekent, is nog zo’n favoriet. De kleine kaart en klassieke inrichting van de bistro zorgen dat de gerechten nóg beter uitkomen op je bord. Hier komen grote borden gevuld met pasta de keuken uit, maar de voorgerechten lijken wel schilderijen, zoveel finesse zit erin. Bij Impero Romano eet je de pasta zo uit de Parmezaanse kaas en alleen al daarom moet je een keer aanschuiven. Niet minder bekend is Firma Pekelhaaring, maar lang niet iedereen weet dat Italië aan de basis van het menu staat. Tot je er eet trouwens, want hier druipt het Italiaans nog net niet van de muur als je de gerechten proeft. Zei iemand burrata?

Lees verder onder de advertentie

Om de hoek doet Haarlem niet onder voor Amsterdam. Met het voorjaar in aantocht is het al uitkijken naar het knusse terras van Diga. Al is het binnen misschien wel leuker, want daar kijk je op de handen van de chef. Neem daarom ook gewoon maar het menù dello chef. Voor het beste Italiaanse restaurant van Nederland reis je af naar een plek die misschien wat minder voor de hand ligt. In Wijdewormer vind je Restaurant Mario, een traditioneel, Italiaans familierestaurant. Mario bracht de familiefilosofie vanuit Valle D’Aosta naar Nederland. Wie een kijkje in het receptenboek van de familie wil duikt de kookstudio in met Alessandro, de oudste zoon van Mario.

Van Rotterdam tot Den Haag

Midden in een woonwijk in Rotterdam-Noord wandel je ineens onder hoge bomen behangen met lampjes door. Tosca is zo’n goed bewaard geheim dat de Rotterdammers die liever niet delen. De dorade, de mosselen, de olijfolie voor bij het brood: hier loopt non-stop het water je in de mond. Bij een goede Italiaan denk je misschien niet meteen aan het strand, maar toch ligt Gastrovino Scheveningen in – jawel – Scheveningen. In de keuken roepen de Italiaanse chefs naar elkaar, de obers laten onderling ook nog wat rap Italiaans over de tong gaan en dat alles klopt met je bord. Dat is niet alleen kunstig beschilderd (het servies is te koop in de trattoria!), maar ook opgemaakt met de puurste ingrediënten. De polpo is een begrip in de buurt, net als de prosciutto en tagliatelle nduja. Liever haute cuisine, maar dan op z’n Italiaans? Ga dan naar de chiquere zuster La Liguria aan het Noordeinde in Den Haag. En als je daar dan toch bent is Nona ook vlakbij, waar je niet alleen komt voor het fantastische eten van Julia Nona, maar ook voor het serene interieur bij die waanzinnige tegelvloer.

Lees verder onder de advertentie

De beste Italiaanse restaurants in het midden van het land

De favoriet van Utrecht is San Siro. Hier vind je geen pizza, maar juist de hogere, Italiaanse gastronomie. Begin met de antipasti San Siro. Daarna natuurlijk wel spaghetti, maar met langoustine en rivierkreeft. En tot slot de beroemde sgroppino.

Voor een lekker broodje, smakelijke salade of de melanzane voor thuis loop je langs Bigoli. Let op: rond lunchtijd staat bij de traiteur altijd een rij, maar het is het wachten waard. Voorbij Utrecht is het verrukkelijk eten bij Viviamo in Woerden. Het is bijna verplicht om de vitello tonnato, verse tortelloni, goddelijke cannoli en huisgemaakte limoncello te bestellen.

Lees verder onder de advertentie

Voorbij Rotterdam, Amsterdam en Utrecht

Na de grote drie steden in Nederland stopt het natuurlijk niet met de beste Italiaanse restaurants. Midden in het oude Harderwijk zit Da Gabriele, een cucina Italiana die in het hart van Rome niet zou misstaan. Je zit extra knus in de kleine erkers van de gewelvenkelder. Door naar Al Dente aan de Nieuwe Ginnekenstraat in Breda. Wat je hier ook doet, zorg dat je in ieder geval één gerecht met gamba’s of scampi’s eet – al mogen het er natuurlijk ook meer zijn. Verder richting het zuiden tref je The Italian Cuisine in het Zeeuwse Renesse. In dit dorp krijg je al meteen een vakantiegevoel en als er dan óók nog Italiaanse lekkernijen op je bord liggen, zoals die knapperige bruschetta, dan kan het niet meer stuk.

Lees verder onder de advertentie