Be O Versmarkt in Gent: hét walhalla voor foodies op 400 m2

In 2015 werd er na jaren leegstand nieuw leven geblazen in de oude winkelgalerij Bourdon Arcade in de Heilige Geeststraat in Gent. En hoe?! De oude arcade is nu een walhalla voor foodies dankzij de BE O (Be Organic) versmarkt: een overdekte markthal van 400 m2.

be o versmarkt

Biologisch en betaalbaar?

Bezielers Henri Vercruysse en Philippe Woitrin wilden met BE O bewijzen dat biologisch eten lekker, voedzaam en betaalbaar is. ‘Biologisch’ en ‘betaalbaar’ zijn nu net twee woorden die je niet vaak samen in één zin vindt. Maar Henri en Philippe wilden het tegendeel bewijzen. Hoe? Door samen te werken met telers en kwekers die hun producten recht van het veld tot in hun koelkast brengen en door te kiezen voor dagverse en seizoengebonden producten. Het grootste deel van het assortiment bij BE O is lokaal, maar ze werken ook nauw samen met Italiaanse, Griekse, Franse en Spaanse producenten. Mensen moeten bewuster met voedsel omgaan en daar willen de ondernemers bij helpen.

Versmarkt

BE O bestaat uit twee delen: een versmarkt en een versbar. In de markt staan groenten en fruit in blauwe bakjes uitgestald. Er is een koeltoog met kaas en een lange houten tafel met eitjes en brood. Aan de wand vind je ook wijn, bier en vruchtensap. In de linkerhoek van de markt staan grote tonnen met noten, zaden en pitten. Een groot krijtbord doet dienst als prijskaart. Aan een andere wand hangt een XL groenten – en fruitkalender. Lekker handig. Zo kan je altijd even checken wat nu volop in het seizoen is. Henri en Philippe vinden dat elk product op z’n best is in zijn zuiverste vorm. Daarom leggen ze de producten in de markt zoals ze die van de boer hebben gekregen. Het gevolg? Prachtige groenten mét imperfecties (een scheve wortel is ook lekker) en véél minder verpakking.

menubord be o

versmarkt be o

Versbar

Het tweede luik – de eyecatcher van BE O – is de Versbar.  Die bevindt zich onder de grote, impressionante lichtkoepel van de Bourdon Arcade. Dagelijks verwerken ze hier seizoensgebonden ingrediënten die ze niet meer kunnen verkopen in de Versmarkt. Op de kaart staan koudgeperste juices, shots van gember, kurkuma en tarwegras, verse salades en tussendoortjes vrij van geraffineerde suikers en gluten.

versbar be o

versbar-be-o-2

Nevele

In Nevele, iets buiten Gent, lag vroeger het depot van de Gentse versmarkt. Dit bleek de perfecte plaats om een tweede vestiging te openen. Maar BE O heeft voorlopig geen ambities om een keten uit te bouwen. Ze willen gewoon mooie producten tegen een betaalbare prijs aanbieden. Sorry Antwerpen, Leuven en Brussel!

Praktische info

Open van woensdag tot vrijdag van 8u tot 18u30, zaterdag en zondag geopend van 8u tot 16u.
Heilige Geeststraat, 9000 Gent

Foto’s: Isa Naeyaert

nog meer: Hotspots