De trapleuning verven: met deze 5 stappen geef je de trap een upgra

Flexa Creations muurverf Denim Drift (flexa.nl). Trap Leather Decor met verlichting, prijs op aanvraag (upstairs.com). Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda

Ben je bezig met een complete traprenovatie of wil je met weinig moeite de trap een upgrade geven? Door de trapleuning te verven creëer je in één klap een trap waar je met plezier overheen loopt. Alleen welke verf heb je eigenlijk nodig, waar moet je op letten bij een metalen of houten trapleuning en hoe pak je dit aan? Met deze tips voor het verven van de trapleuning breng je de trap in hogere sferen.

Lees verder onder de advertentie

Welke verf gebruik je voor het verven van de trapleuning?

Bij het verven van de trapleuning is het kiezen van de juiste verf een belangrijk detail. Omdat je de trapleuning intensief gebruikt is het belangrijk dat je een verf kiest die kleur- en slijtvast is. Of je nu voor hoogglans, zijdeglans of mat kiest: zorg er voor dat de lak huidvetresistent is. Elke keer dat je de trapleuning aanraakt met je handen laat je namelijk een beetje huidvet achter. Daardoor kan er een plakkerige verflaag ontstaan die veel vuil aantrekt, makkelijk beschadigt en moeilijk schoon te maken is. Met dit type verf voorkom je dat.

Voor een houten trapleuning kies je het beste voor een watergedragen verf, ook wel acrylverf. Dit is een verf op waterbasis. In tegenstelling tot verf op terpentinebasis is deze beter voor het milieu en droogt het snel. Ook kun je een metalen trapleuning verven. Voor het verven van metaal heb je speciale metaalverf. Dit is een 3-in-1 verf die bestaat uit primer, anti-roest en lak. Er is genoeg verf om te kiezen. Zorg er ook hier weer voor dat hij huidvetresistent is. En let op dat je voor het verven eventuele roest verwijdert.

De trapleuning verven, maar in welke kleur?

Weet je al voor welke kleur je gaat? Met een trapleuning in dezelfde kleur als de trap zit je altijd goed. Ook lichte kleuren zijn vaak een frisse, veilige keuze, zeker wanneer de muur in één kleur geverfd is. De echte waaghals kiest voor een trapleuning met een felle kleur. Denk aan een walnoothouten trap in combinatie met een oranje of zeegroene trapleuning. Een chic wow-effect creëer je door de trapleuning matzwart te verven. Het is tijdloos en vieze vingerafdrukken vallen minder snel op. Kijk bijvoorbeeld eens naar RAL 9005, een hele diepzwarte kleur. Wil je naast een zwarte leuning ook een zwarte trap? Ontdek hoe je de trap het beste zwart kunt verven. Een zwarte trapleuning steekt mooi af tegen een lichte muur, maar staat extra chic op een zwarte of donkere muur. Dit heb je nodig als je een muur gaat verven.

Lees verder onder de advertentie

De trapleuning verven in 5 stappen

Stap 1. De juiste tools

Zorg dat je de juiste spullen hebt voordat je aan de slag gaat met het schilderen van de trapleuning. Haal in ieder geval dit gereedschap in huis:

  • Afplaktape
  • Ontvetter of ammoniak
  • Grondverf of primer
  • Schuurpapier of schuurpad met grove en fijne korrel
  • Stofdoek of stoffer
  • Sop
  • Muurvuller, voor eventuele gaten en oneffenheden
  • Lakverf
  • Lakviltrollers
  • Puntkwast

Stap 2. De trapleuning voorbereiden

Verwijder de trapleuning van de trap of muur als dat mogelijk is. Zeker wanneer je een ronde trapleuning gaat verven, heeft het de voorkeur om de leuning te demonteren. Zo schilder je gemakkelijk alle verborgen plekken van de trapleuning. Ga je aan de slag met een trapleuning waar nog een laag verf op zit? Schuur deze dan eerst op met schuurpapier of een schuurpad met een fijne korrel. Heb je een ‘kale’ houten trapleuning? Gebruik dan grover schuurpapier. Daarnaast vul je kleine gaten en beschadigingen op met vulmiddel. Een metalen trapleuning waar geen verf op zit hoef je niet op te schuren.

Lees verder onder de advertentie

Je wilt voorkomen dat de verf niet hecht aan de leuning en dat de verf snel afbladdert. Daarom is het belangrijk om de trapleuning voor het schilderen schoon, vet- en vuilvrij te maken. Haal eerst een stofdoek langs de trapleuning en maak hem vervolgens vetvrij met een ontvetter. Deze maak je zelf met water en ammoniak of koop je in de winkel. Daarna maak je de trapleuning met een sopje schoon. Laat de leuning drogen en plak alles wat je niet wilt verven af met schilderstape.

Stap 3. De trapleuning schilderen met grondverf en primer

Begin de schilderklus met het aanbrengen van grondverf of primer op de trapleuning. Door het gebruik van grondverf of primer zorg je ervoor dat de verf beter hecht op de ondergrond en daardoor langer mooi blijft. Niet in alle gevallen is grondverf of primer nodig. Grondverf is wel nodig als je werkt met onbehandeld hout of metaal. Ook bij een beschadigde onderlaag is een primer onmisbaar. In alle andere gevallen kun je de grondverf laten zitten. Je hebt maar één laag nodig. Wel goed om rekening mee te houden: de grondverf of primer heeft vier tot acht uur nodig om te drogen.

Stap 4. De trapleuning verven

Als de grondverf is gedroogd begin je met het verven van de trapleuning. Gebruik voor grote vlakken een lakviltroller. Deze hebben korte haren die dicht op elkaar staan en zijn daardoor ideaal voor watergedragen verf. De rest van de trapleuning verf je met een puntkwast. Ze nemen namelijk veel verf op en zorgen voor een gelijke verdeling van de lak. Begin met het deel dat het verste van je afligt. Zo hoef je niet in of over de natte verf te leunen. Ontdek de beste tips om te verven. Breng minimaal twee lagen aan en laat de eerste verflaag goed drogen voordat je aan de tweede laag begint.

Lees verder onder de advertentie

Stap 5. De trapleuning goed laten drogen voor gebruik

Zorg ervoor dat je het schilderwerk minimaal drie dagen laat uitharden. En blijf twee weken voorzichtig, pas daarna is de trapleuning weer volledig te gebruiken.

Met deze tips is de trapleuning verven goed te doen. Na het verven van de trapleuning ben je misschien wel klaar om de bekleding van de trap aan te pakken. Ga je voor hout, tapijt, beton… of toch leer?

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda