Wooninspiratie

Van dessertlepel tot waterglas: zo dek je de tafel volgens de etiquette

Champagneglas Inku van Sergio Herman voor Serax, set van 4 (vtwonen.nl/shop). Stervormige waxinelichten van Rustik Lys, per 4 (bol.com). Dinerbord met schulprand, bord met schulprand, klein bord (weldaad.com). Voor het verzegelde menukaartje: wax, waxstempel (jessyatsea.com). vtwonen 13-2023 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
vtwonen 13-2023 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het tafelkleed

Je begint uiteraard met het tafellaken. Wil je het helemaal goed doen, dan leg je eerst een onderlaken of een molton neer. Dit zorgt ervoor dat het laken goed blijft liggen en dempt het geluid van bestek. Over het onderlaken leg je een mooi katoenen of linnen tafelkleed. Deze laat je aan alle kanten 15 centimeter over de tafelrand hangen. Voor elke gast kun je ongeveer 50 centimeter bewegingsruimte rekenen.

LEES OOK
Plaatje van een kersttafel: dit zijn de do's & don'ts

Lees verder onder de advertentie

De plek en volgorde van de borden

De borden zet je recht voor de stoel neer, op een vingerbreedte of 2 centimeter van de tafelrand. Je begint met het onderbord. Dit staat er puur voor de sier: als een leeg bord wordt weggenomen, dan heb je nooit een lege tafel.

Op het onderbord leg je een servet en daarna stapel je de borden van groot naar klein. Het kleinste bord is voor het voorgerecht. Je kunt het bord voor het hoofdgerecht ook eventueel verwarmen en later serveren. Links van de borden zet je een klein broodbordje neer. Het botermesje leg je rechts op dit bordje met de onderkant evenwijdig aan de rest van het bestek.

Handige checklist voor het dekken van de tafel Getty Images
Getty Images
Lees verder onder de advertentie

Hoe leg je het bestek neer volgens de etiquette?

Bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen. De onderkant van al het bestek moet op één lijn liggen met het onderbord. De snijrand van het mes wijst naar het bord en lepels en vorken liggen met de bolle kant op tafel. Het bestek voor het nagerecht ligt horizontaal boven het bord. Het heft van het lepeltje ligt rechts, het heft van het vorkje ligt links.

Wie zit naast wie?

Maak je een tafelschikking voor een feestelijk diner? Volgens de officiële etiquette is zelfs nodig als het gezelschap uit meer dan 6 mensen bestaat. Denk er van tevoren goed over na, want wie naast wie komt te zitten kan heel bepalend zijn voor de sfeer. Bedenk wie het goed met elkaar zou kunnen vinden en wie je beter een paar meter uit elkaar zet. Met deze mooie naamkaartjes weet iedereen snel zijn plek te vinden.

Wat is de juiste volgorde van de glazen op tafel?

De glazen staan rechts van de borden. Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige vuistregel is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleinere witte wijnglas boven het kleine mes.

Lees verder onder de advertentie

Deze producten raden wij aan

EVEN KIJKEN
2x de eettafel stylen met Marianne