Deze lampen staan mooi boven een ronde tafel

Vloer van oude eikenhouten planken,per m² vanaf € 95,- (soekijad.nl). Op trap: steenrode vaas € 35,- (mimieettoi.com). Bruine schaaltjes, per stuk € 7,99, houten lepel € 6,99 (sissy-boy.com). Kunst aan de wand, 50×60 cm vanaf € 495,- (mooswillemsen.com). Ronde eettafel € 990,- (mimiettoi.com). Eetkamerstoel Henry met ecru zitting € 399,-, steenrode bijzettafel, 40×50 cm (Øxh) € 399,- (polspotten.nl). Eetkamerstoelen met leren zitting van Artisan, per stuk € 889,- (vantil.nl). Glazen hanglamp € 99,- (hm.com). Terracotta theepot € 130,-, terracotta beker € 19,-, kussen met bruine en ecru vlakken € 96,- (letoile.store). Glazen op bolvoet, per stuk € 16,-, bruine glazen karaf € 100,-, terra tafelkleed € 85,- (paviljoennoord.com). Steenrode schaal € 14,- (sissy-boy.com). Houten etagère € 163,- (homestede.nl). Vaas € 39,99 (nijhofbaarn.nl). Houten lepels, per stuk vanaf € 6,99, bruin linnen kussen € 22,99 (zarahome.com). Walnoothouten daybed Hadley € 849,- (sofacompany.com). Overig privébezit.  Beeld

Vraag je het een gemiddelde interieurstylist, dan heeft het inrichten van een ruimte alles te maken met vormen. Vormen maken of breken namelijk de ruimte, en zorgen voor een bepaalde uitstraling. Naast persoonlijke smaak bestaat er een aantal vuistregels als het om het combineren van vormen gaat. Zeker wanneer je switcht van een langwerpige eettafel naar een rond exemplaar, kun je je afvragen wat dit voor de inrichting doet. Opeens staat die oude lamp niet meer zo mooi en komt een nieuwe beter tot z’n recht. Maar welke matcht nou het best met een ronde tafel? Zo kom je erachter.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dine bright! Zo zorgen lampen voor de beste verlichting boven de eettafel

Welke lampen voor een ronde tafel? Dit zegt de grootte erover

Om te weten welke lamp het best boven jouw gloednieuwe eettafel staat, kijk je naar de grootte van beide. Met de ideale groottes zorg je ervoor dat de lamp zowel functioneel als mooi is. De perfecte lichtinval en een optisch aantrekkelijk beeld komen zo samen. Zorg ervoor dat de lamp niet te klein is en wegvalt boven de tafel, maar ga ook zeker niet voor een te groot exemplaar. Is dit laatste het geval, dan stoten jij en je tafelgenoten sneller het hoofd tijdens het opstaan. Een goede regel om hierbij in gedachten te houden is om zo’n 30 à 35 centimeter ruimte over te houden. Wil je op safe spelen? Kies dan voor een lamp die de helft van de tafel of minder in beslag neemt. Bij een ronde tafel ga je uit van de diameter: een tafel van 100 centimeter breed wordt optimaal versierd met een hanglamp van zo’n 50 centimeter breed erboven.

LEES OOK
De voorjaarstrends van 2023: kleurrijk, licht en rond

Lees verder onder de advertentie

Rond versus vierkant

Wanneer het om de vorm van de lamp gaat, is dit afhankelijk van je eigen stijl. Inspiratie nodig? De volgende lampen zorgen voor verschillende sferen boven een ronde tafel:

  • Een vierkante lamp met scherpe hoeken boven een ronde tafel zorgt voor contrasten en levert een interessante aanblik op. Het staat mooi in zowel kleurrijke als neutrale interieurs.
  • Een ronde lamp boven een ronde eettafel? Dat is favoriet bij veel interieurstylisten. Het levert een speels en warm interieur op en past goed bij mensen die zichzelf als zachtaardig omschrijven.
  • Meerdere kleine lampen doen het perfect wanneer je nieuwe ronde eettafel groot van formaat is. Doordat de eettafellamp in dit geval uit meerdere componenten bestaat, breekt het de grootte van de tafel als het ware op.
  • Lampen met organische vormen staan ook mooi boven een ronde eettafel, doordat ze meelopen in de gebogen en zachte lijnen. Goed nieuws voor iedereen die van interessante accessoires houdt! Een lamp met een organische vorm lijkt haast een kunstwerk.
Novilon vloer Gruis, per m² € 35,65.M.m.v. vtwonen.nl (gemêleerde kruk van Normann Copenhagen, houten eetkamerstoel van Menu, gestreepte vaas van Oyoy, bord van Serax), zuiver.com (blauwe eetkamerstoel), interiorcowboys.com (eettafel, aardewerken etagère, houten snijplank), zarahome.com (glazen karaf, glas, bestek, linnen servet), studioperspective.nl (kruk van gerecycled afval Wybelt). Overig privébezit. Beeld
beeld vtwonen Beeld

LEES OOK
Lichtplan voor in de keuken: zo maak je het

Lees verder onder de advertentie

Hier wil je verder op letten bij de lamp boven tafel

Goed, je hebt een keuze voor een lamp gemaakt en daarbij rekening gehouden met de afmetingen van de ronde tafel. Alleen dan ben je er nog niet: er zijn namelijk nog meer aspecten om aan te denken bij de aanschaf van een nieuwe lamp. Denk bijvoorbeeld goed na over de keuze qua fitting en onthoud dat de kleur van het licht een wereld van verschil kan maken. Zoek hierbij naar de perfecte verhouding tussen praktisch en stijlvol: een lamp moet sfeer in huis brengen, maar het is wel zo fijn als je ook ziet wat er op je bord ligt. Andere punten om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld de keuze tussen een dimmer of een schakelaar en de locatie van andere lichtpunten in de ruimte. Maak je van tevoren een goed plan, dan eindig je zeker met jouw droomlamp.

Stijlvolle hanglampen shoppen…

Bron: beeld 1: vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | m.m.v. Soekijad (vloer) | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist, Kula van den Broek | beeld 2: vtwonen 13-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie fotografie Sjoerd Eickmans Eickmans | beeld 3: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 15 aflevering 2 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie