Zo gaat je eikenhouten tafel het langst mee

Eikenhouten tafel Brut van Aad Bos, 240x110x75 cm (lxbxh) € 4300,- (mokkoamsterdam.com). Rieten lamp van Ay IIluminate, 95 cm (h) € 1750,-, stoelen Result van Hay € 269,-, vaas Vulca van Ferm Living € 199,- (vtwonen.be). Stoelen van staal en leer € 490,- (wdstck.eu). Handgemaakte schalen in verschillende vormen vanaf € 75,- (marjokedeheer.com). Houten schaal op voet € 49,95 (urbannatureculture.com). Schilderij van Marlies Hoevers, prijs op aanvraag (hoeversid.com). Bank met linnen hoes, zijkant 120x120x60 cm (lxbxh), tussen-stuk 120x90x60 cm (lxbxh), per element vanaf € 850,- (10dayslifestyle.nl). Beeld

De aanschaf van een mooie eikenhouten tafel, nieuw of vintage, kan een flinke duit kosten. Het is in de meeste gevallen dan ook een aankoop waar je heel lang van hoopt te kunnen genieten. Dit valt of staat echter met goed onderhoud. Met deze handige tips gaat de nieuwe parel uit de eethoek jaren mee.

Lees verder onder de advertentie

Veelzijdige tafel

Eikenhouten tafels zijn stijlvol, klassiek, tijdloos en eigentijds tegelijk. Dergelijke tafels zijn dan ook een ideale keuze voor in vele interieurs, gezien ze op allerlei manieren gestyled kunnen worden. Liefhebbers van een vintage interieur zetten er een aantal vintage stoelen omheen, aanhangers van team industrieel maken de eethoek af met stoere stalen stoelen of een gitzwarte variant met ijzeren poten.

Natuurproduct

Eikenhout is echter een natuurproduct en vereist dus een speciale behandeling om het hout zo lang mogelijk mooi te houden. Hoewel de meeste tafels voorzien zijn van een beschermende lak, is extra onderhoud wel nodig. Dit hoeft niet wekelijks, voor een goed behandelde tafel is eenmaal per twee à drie jaar een goede onderhoudsbeurt voldoende.

LEES OOK
Een ronde eettafel in je interieur: zo pak je dat aan

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Voor een behandelde eikenhouten tafel is een grote beurt eenmaal per twee jaar voldoende.

Eikenhouten tafel onderhouden

Zo pak je dat aan: neem de volledige lege tafel goed af met een doek en zorg dat deze volledig stofvrij is. Ga nu zachtjes met schuurpapier met kleine korrel over het tafelblad. Maak daarna het licht opgeschuurde blad weer goed vrij van stofresten, en zet het tafelblad in de olie. Vergeet hierbij de randjes, onderkant en de kopse kanten van de tafel niet. De olie heeft een dubbele werking, want deze reinigt en beschermt het hout en de nerf komt nog mooier tot zijn recht. Hierdoor oogt de tafel weer als nieuw.

Lees verder onder de advertentie

Tussentijds onderhoud

Voorkomen is vrijwel altijd beter dan genezen, en dat geldt ook voor het onderhouden van een eikenhouten tafel. Want tussen de grote opknapbeurt door is het wel van groot belang om de tafel zorgvuldig te behandelen. Gebruik daarom ten alle tijden onderzetters voor hete pannen of vochtige glazen op de tafel. En tot slot: probeer de tafel niet bloot te stellen aan plotseling grote temperatuurschommelingen of een te hoge of te lage luchtvochtigheid. Dit kan het hout namelijk laten kromtrekken, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Bron: Beeld 1: vtwonen 10-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen | beeld 2: vtwonen Weer verliefd op je huis 'extra afleveringen' herfst 2021 | Fotografie Margriet Hoekstra | Styling Frans Uyterlinde