Vierkante meter moestuin

beeld vtwonen Beeld

Je eigen biologische groenten verbouwen op slechts één vierkante meter wordt steeds populairder. En gelukkig maar. Het is niet alleen milieubewust, maar ook nog eens heel erg productief!

Lees verder onder de advertentie

Square foot gardening

Amerikaan Mel Bartholomew is de oprichter en uitvinder van de vierkante meter moestuin. Zijn doel? Een einde maken aan de hongersnood over de hele wereld. Met zijn Square Foot Garden Foundation – een non-profit organisatie – zet hij zich in om arme mensen in ontwikkelingslanden zelfvoorzienend te maken.

Volgens Mel is dit de makkelijkste en goedkoopste manier van tuinieren. Al vanaf de jaren ’80 pleit hij voor deze methode. Simpelweg omdat het efficiënter is dan zo’n enorme moestuin. Daarnaast hoef je volgens hem geen enkele kennis van tuinieren te hebben om je eigen verse groenten te verbouwen. Dus iedereen kan het!

Vierkante meter moestuin

Voor je eigen vierkante meter moestuin gebruik je doorgaans bakken van 120 x 120 cm. De bak kun je op elke ondergrond plaatsen. Op de tegels in de tuin, op het balkon of in het gras. Nog een voordeel: je hoeft geen dure en speciale gereedschappen te gebruiken. Enkel je schepje, een emmer en een schaar.

Lees verder onder de advertentie

Verdeel de bakken in rasters van 30 x 30 cm. Op deze manier kun je elk vak met andere groenten of kruiden vullen. Omdat je op een klein oppervlak werkt, moet je in de hoogte gaan denken. Maak bijvoorbeeld voor je tomaten of bonen een verticaal klimrek, zoals hierboven gedaan is.

Makkelijke Moestuin

Voor de aardemix voor de vierkante meter moestuin kun je terecht bij verschillende verkooppunten. Jelle van Makkelijke Moestuin geeft een overzicht van verkooppunten bij jou in de buurt. Op zijn website vind je onder andere een 10 stappenplan voor het maken van je eigen ‘makkelijke moestuin’. Moeilijk is het niet, dus ga nu aan de slag en geniet van je zelf verbouwde biologische tomaatjes en andere groenten!

Bron: Mel Bartholomew & Makkelijke Moestuin | Pinterest & Makkelijke Moestuin

Lees verder onder de advertentie