4 handige tips voor de ultieme duurzame tuin

Een beetje goed zorgen voor onze planeet is tegenwoordig een must. Niet alleen in ons interieur, maar ook daarbuiten. In de tuin of op het terras bijvoorbeeld. Een duurzame tuin creëren is gelukkig makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Hoe dan? Lees onze vier tips!

zelf een salontafel maken | duurzame tuin
Bank Wivinia € 419,- en stoel Wivinia € 211,50 van Kave Home (vtwonen.be). Gordijn gemaakt van linnen stof per meter € 25,- (ochreandred). Kussen met print Heringbone € 25,95, lichtblauw kussen Naida € 19,99 (intratuin.be). Schaal op voet € 99,95, walnoothouten schaal € 75,-, glazen karaf Cigogne € 23,50, glazen op voet Diabolo per stuk € 6,80 (householdhardware.nl). Instappers € 35,99 (zarahome.com). Rieten lamp Torared € 39,95 (ikea.com). Plaid Native Fan € 34,99 (sissy-boy.com). Sisal kussen € 25,- (loods5.nl). Overig privébezit.

Duurzame merken

Als eerste misschien wel het belangrijkste aan het comfort van je tuin: de tuinmeubelen. Er zijn tegenwoordig gelukkig hele duurzame tuinsets en tuinmeubelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Loll Designs? De tuinmeubelen van dit merk bestaan voor 88% procent uit gerecyclede materialen. Ook dragen ze hun steentje bij aan een steeds meer circulair wordende designwereld. Ze hergebruiken plastic om er nieuwe meubels mee te maken en daarnaast kunnen alle meubelen van dit merk aan het einde van hun levensduur helemaal gerecycled worden. Dan nog een duurzaam tuinmerk: Houe. Eigenlijk zijn al hun producten gemaakt van duurzaam bamboe of hout en daarnaast zijn de producten van hoge kwaliteit, waardoor ze langer mee gaan.

Rotan en bamboe

Als je op zoek bent naar tuinmeubelen, ga dan voor meubels van materialen zoals rotan en bamboe. Omdat deze grassoort heel snel groeit, is het oogsten ervan een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld bij hout of andere materialen.

LEES OOK
Huurder? Zó maak je jouw huurwoning energiezuiniger

Regenwater

Help het milieu én de planten in je tuin door regenwater op te vangen in een regenton (of een andere bak). Gebruik dit om je planten water mee te geven. Beter voor de planeet, en eigenlijk ook beter voor je planten. Een hoop planten kunnen namelijk niet heel goed tegen water dat uit de kraan komt. Win-win, dus. Zet deze bak in de schaduw om te voorkomen dat er snel algen in ontstaan.

Een tweede leven

Nieuwe schutting of muur? Koop geen nieuw materiaal, maar scoor tweedehands steen of gebruikt hout. Op die manier geef je dit soort materialen een tweede leven en krijgt je tuin tegelijkertijd een duurzame make-over.

nog meer: Duurzaam