Tikkende verwarming

beeld vtwonen Beeld

Veel mensen herkennen het probleem: een tikkende verwarming. Over het algemeen is het vooral storend en vormt het verder geen gevaar voor de centrale verwarming. Maar waar komt het vandaan en kun je er iets aan doen?

Lees verder onder de advertentie

Cv-ketel

De meerderheid van de Nederlanders maakt gebruik van een cv-ketel. Deze zorgt met behulp van gas dat het huis verwarmd wordt. Een combiketel verwarmt ook gelijk het water voor de douche en de kraan.

Oorzaken tikkende verwarming

Een tikkende verwarming hoor je meestal tijdens het opwarmen van de radiatoren en de verwarmingsbuizen. Let er maar eens op. Het tikkende geluid heeft meestal te maken met het metaal dat hierin zit. Als het metaal warm wordt zet het namelijk uit, waardoor het gaat knellen in de buizen en dat zorgt voor een tikkend geluid. Dit gebeurt meestal op plaatsen waar de buizen wat nauwer zijn, bijvoorbeeld op de plekken waar ze met beugels zijn vastgezet. Ook kan een te nauwe doorgang door een vloer of muur de boosdoener zijn bij een tikkende verwarming.

Wat doe je eraan?

Het is natuurlijk het beste om een tikkende verwarming te voorkomen. Dat doe je door te zorgen voor een goed aangelegd verwarmingssysteem. Een nieuw aangelegde cv-installatie mag niet tikken. Is dat wel het geval, dan heeft de monteur zijn werk niet goed gedaan. Hij kan de installatie dan aanpassen om het tikken te verhelpen.

Lees verder onder de advertentie

Heb je een verouderde cv-installatie dan wordt het iets lastiger om iets aan het tikken te doen. Natuurlijk kan er gekeken worden of de beugels van de buizen iets ruimer afgesteld kunnen worden. Ook kan het helpen om nauwe doorgangen iets groter te maken. Helpt dit niet? Het is ook nog een mogelijkheid om de ketel zo af te laten stellen dat het verwarmen iets geleidelijker gebeurt waardoor het metaal langzamer uitzet. Je kunt voor dit soort klussen het best een erkende cv-installateur inhuren. Het is natuurlijk ook een optie om je cv-installatie volledig te vervangen.

Een andere reden voor het tikken kan zijn dat er lucht in de buizen zit. Dit kun je verwijderen door de verwarming te ontluchten. Dit kun je zelf doen.

Onderhoud van je ketel

Om een tikkende verwarming te voorkomen is het belangrijk om je cv-ketel goed te onderhouden. Het ontluchten van de verwarming kan bijvoorbeeld helpen tegen het tikken. En niet alleen daarom, je wilt namelijk ook andere gebreken graag voorkomen. Naarmate je ketel ouder wordt, heb je namelijk meer kans op storingen, ongemak en dus kou in huis. Met regelmatig onderhoud kun je flink besparen op reparatiekosten. Als er iets kapot, versleten of niet goed schoon is kan je ketel juist tijdens een koude periode stuk gaan. Zorg dus dat je hem goed onderhoud, dat maakt hem veiliger, zuiniger en hij gaat langer mee.

Lees verder onder de advertentie

Vervangen

Een cv-ketel gaat maximaal 15 jaar mee, maar je kunt natuurlijk al eerder met storingen te maken krijgen. Als je zo’n oude ketel hebt is het een goed idee om hem te vervangen. Dat scheelt veel reparaties en ongemak en een nieuwe ketel is vaak ook nog eens 5% tot 20% zuiniger (lees ook: ketelweetjes).

Je hebt bij het kiezen van een nieuwe ketel verschillende opties. Let bijvoorbeeld op het rendement van een ketel, dat geeft aan hoeveel gas een cv-ketel omzet in bruikbare warmte. Hoe hoger het rendement, hoe zuiniger de cv-ketel. Je kunt ook kiezen voor een hr-ketel, deze gebruikt naast gas ook restwarmte en daardoor kan het rendement hoger zijn dan 100%.

Wil je naast een nieuwe ketel meer aan je huis verbeteren om energie te besparen? Doe dan de Lang Leve Je Huis-test en krijg persoonlijk advies.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Sanitairwinkel