Gereedschap delen
Een hogedrukreiniger, boor of schuurmachine gebruik je maar zelden, terwijl de aanschafprijs best hoog is. Staat er zo'n jaarlijks klusje op het programma? Dan is delen met je buren ideaal. Steeds meer buurten hebben een gezamenlijke Facebook- of Whatsapp-groep waarin dit soort verzoeken worden gedaan. Schroom niet om jouw vraag ook in de groep te gooien. Je kunt ook kijken op deelplatforms zoals ShareYou en Peerby. Hier komen vraag en aanbod in jouw buurt bij elkaar en lukt het vaak om een apparaat te lenen of te huren tegen een kleine vergoeding.
Kosten delen
Heb je samen met je buren een groot project, pakken jullie samen de tuin aan of gaan jullie tegelijkertijd verbouwen? Dan loont het vaak om samen gereedschap te kopen en zo de kosten te verdelen. Maak wel goede afspraken over waar het gereedschap ligt en wat te doen als het er iets stuk gaat. Het zou jammer zijn om juist hierdoor gedoe met de buren te krijgen.
Kennis delen met de buren
Weet jij wel raad met een piepende brandmelder en tegenstribbelende laptop of ben je een kei in het schrijven van een businessplan? Wie weet kun jij iemand in de buurt uit de brand helpen in ruil voor pianoles of schilderwerken. Zo maak je iemand heel blij met iets wat voor jou peanuts is. Op websites zoals Konnektid kun je worden gekoppeld aan iemand bij jou in de buurt.
Je kookkunsten delen
Soms kan iets kleins doen of delen enorm veel betekenen voor een ander. Als je graag kookt dan is het vaak een kleine moeite om iets meer te maken, bijvoorbeeld voor buren die het goed kunnen gebruiken. Er zijn websites die thuiskoks koppelen aan buurtgenoten waarbij het (even) niet lukt om voor zichzelf te zorgen. Meer info over deze mooie manier van delen vind je hier.
Zonnepanelen delen
Wanneer jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen of je van je huiseigenaar geen panelen mag plaatsen, dan kun je toch duurzame energie opwekken. Er zijn namelijk steeds meer organisaties zoals scholen, voetbalstadions, kantoren en boerenschuren die hun dak of grond beschikbaar stellen. Jij kunt dan in zo'n project in de buurt investeren door een aandeel in de panelen kopen. Je kiest zelf tegen welk bedrag en dat kan vaak al voor een paar tientjes. De stroom die jouw stukje panelen oplevert, wordt dan van je energierekening afgetrokken.
Je kunt ook met je buren zo'n project opstarten, je moet dan samen een energie-coöperatie opzetten. Je vindt hier meer info over zonnepanelen delen.
Tuin delen
Heb jij groene vingers, maar geen tuin en hebben je buren juist een flinke lap grond maar tijd tekort? Dan kunnen jij en je buren ook samen een tuin delen. Jij kunt er bijvoorbeeld moestuinieren en in ruil daarvoor de planten en bomen af en toe een snoeibeurt geven. Soms zijn er in wijken ook gezamenlijke tuintjes of volkstuinen. Een mooie manier om je groen-honger te stillen en tegelijkertijd contact te maken met je buurtgenoten.
Delen maar…
Ook leuk: planten, stekjes en zaden delen!
Bron: beeld 1 - vtwonen TUIN 01-2020 | beeld 2: vtwonen 07-2017 | styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans