Regenwater opvangen: zo doe je dat

Zonde toch, dat we ons gras en de bloemen besproeien met kostbaar drinkwater? Jaarlijks verbruiken we zo’n tweeduizend liter drinkwater in de tuin alleen al en dat terwijl er gratis en voor niets het hele jaar door liters water uit de lucht valt. Dringend tijd dus om regenwater op te vangen en te hergebruiken in de tuin. Je planten zullen je dankbaar zijn!

Waarom regenwater opvangen?

Regenwater opvangen is niet alleen beter voor het milieu, maar heeft nog veel andere voordelen. De belangrijkste voordelen van regenwater opvangen op een rij:

  • Regenwater bevat nauwelijks kalk. Daarom is regenwater beter voor planten en laat het geen witte kalkkringen op potten achter.
  • Er hoeft minder grondwater gewonnen te worden (win-win dus!).
  • Je bespaart op de waterrekening aan het einde van het jaar (geldt vooral voor ondergrondse bassins).
  • Je kan regenwater gebruiken om je planten water te geven, je auto te wassen én om je toilet door te spoelen.

Watertekort?

Velen vrezen nu al voor een watertekort deze zomer als gevolg van de opwarming van het klimaat. Ook vorige zomer mochten we een tijdje ons gazon en planten niet sproeien, om het watertekort tegen te gaan. Regenwater opvangen zou je buitenplanten deze zomer wel eens kunnen redden. Maar welke mogelijkheden heb je? Wij zetten ze op een rij.

Regenton

Er zijn verschillende manieren voor het opvangen van regenwater. De eenvoudigste en goedkoopste manier is een regenton. Hiermee vang je het water op dat via een regenpijp vanaf de dakgoten naar beneden stroomt. Regentonnen bestaan er in allerlei vormen. Bekijk hier hoe je een regenton aansluit. Geen plek voor zo´n grote ton in je tuin? Monteer dan een wandton aan je buitenmuur die je ook aansluit op de regenpijp.

Regenwater afkoppelen

Regenwater komt meestal rechtstreeks in de riool terecht. Daardoor kan de grond uitdrogen. Om dit tegen te gaan, kan je het regenwater afkoppelen. Drainage slangen kunnen dan helpend zijn. Hiermee bepaal je zelf waar het regenwater naartoe gaat!

Opvangsystemen

Wil je echt serieus aan de slag met het opvangen en hergebruiken van regenwater? Laat je dan eens informeren over het integreren van een regenwateropvangsysteem. Het regenwater dat op je dak valt, wordt via filtersystemen opgevangen in een ondergrondse watertank. Vanaf deze tank wordt het water naar de verschillende aftankpunten geleid. Hierdoor kan je op verschillende plekken in en rondom je huis gebruik maken van dit opgevangen en gefilterde regenwater. Je kan er bijvoorbeeld het toilet mee doorspoelen, je ramen wassen of je auto poetsen. Zelfs voor je wasmachine! Het steken van zo’n regenwaterput loopt al snel op tot een € 4000,- maar die investering win je op termijn terug door je lage drinkwaterfactuur. Bij nieuwbouwwoningen is een regenput verplicht.

nog meer: Duurzaam