Koud wassen levert geld op

beeld vtwonen Beeld

Veel mensen weten al dat het zuiniger is om op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Toch wast nog lang niet iedereen op dertig graden (of minder). Terwijl het echt veel geld oplevert.

Lees verder onder de advertentie

Koud wassen

Volgens Nuon is heet wassen tegenwoordig bijna niet meer nodig. De energieadviseur van Nuon legt uit waarom: “We dragen kleding meestal maar enkele dagen, dus echt vies worden je kleren meestal niet. En veel wasmiddelen krijgen was tegenwoordig ook op lage temperatuur schoon. Onderzoek laat zien dat we 45% van de wassen die we nu op 40 graden of hogere temperatuur doen, ook schoon krijgen op 30 graden.” Koud wassen betekent soms wel langer wassen om vuile was goed schoon te krijgen, maar dit kost niet veel meer energie. De meeste energie gaat namelijk zitten in het verwarmen van het water. De energieadviseur van Nuon: “Op 30 graden wassen in plaats van op 40 graden, kan al een verschil betekenen van 26% aan energieverbruik, dat is omgerekend ongeveer 20 euro per jaar. Bij 60 graden is de besparing zelfs 52%, wel 40 euro! Dat scheelt dus enorm!”

Makkelijk besparen

Supermakkelijk besparen Mark (33) doet al zijn wassen op een zo laag mogelijke temperatuur. Ook zet hij zijn wasmachine altijd op de eco-stand. Mark: “Daarnaast heb ik nog andere methoden om energie te besparen bij het wassen. Ik zal bijvoorbeeld nooit een wasmachine maar half vol met was laten draaien. Ik spaar de was netjes op, tot de wasmand helemaal vol zit en dan pas gaat alles in de machine. Eigenlijk is besparen door bewust te wassen het makkelijkste wat er is. Je hoeft er bijna niets voor te doen en je bespaart toch geld!”

Meer over besparen en koud wassen vind je op nuon.nl

Lees verder onder de advertentie

Bron: Bespaarenergiescan.nl