Gloeilamp versus spaarlamp

Het is avond, je doet gezellig een paar lampen aan. Niets aan de hand toch? Hangt ervan af wát voor lampen je aanzet. Want het scheelt nogal in kosten of je een gloeilamp of spaarlamp aanzet.

gloeilamp versus spaarlampgloeilamp versus spaarlamp

Gloeilamp versus spaarlamp

Weleens nagedacht over de lampen in je huis? Wel handig om te doen. Een kleine investering in spaarlampen levert je op termijn een behoorlijke energie- en dus kostenbesparing op. Nuon rekent het voor: een led- of spaarlamp is ongeveer zes keer zuiniger dan een gloeilamp. Een gloeilamp van 40 Watt (450 Lumen) die vijf uur per dag aanstaat, verbruikt per jaar 73 kWh, omgerekend 16 euro.  Een ledlamp van 8 Watt (450 Lumen) verbruikt dan 15 kWh, omgerekend maar 3,30 euro. Vroeger was het wattage verbonden met de lichtopbrengst. Maar de led- of spaarlampen van tegenwoordig geven meer licht met een lager Wattage. Heeft een lamp geen energielabel, dan kun je op de verpakking zoeken naar het aantal Lumen (lm) en het aantal Watt. Lumen is de lichtopbrengst van de lamp.

Alle lampen vervangen

Bonnie (43) bespaart energie én geld door energiezuinige lampen te gebruiken. Bonnie over haar bespaartip: “Wij hebben sinds kort een speciale, slimme energiemeter waar ik regelmatig op kijk. Hij meet wat de energievreters zijn in je huis. Ik wil namelijk wel weten wat de meeste energie kost in mijn huishouden.” Eigenlijk heeft Bonnie overal in huis spaarlampen op dit moment: “Er is nog maar één lamp die een ouderwetse gloeilamp heeft. Wat blijkt? Bij het aandoen van die lamp schíet de meter opeens omhoog! Ik ga hem binnenkort ook maar vervangen door een spaarlamp.”

Ook zo’n energiemeter? Je vindt hem op Nuonenergiewinkel.nl.

nog meer: Duurzaam