En het goede antwoord is…

Kun jij ook wel wat hulp bij energie gebruiken? Doe dan onze energietest. Heb jij de test al lang gedaan en ben je benieuwd naar de juiste antwoorden? Lees dan snel verder, dan vertellen we je alles over energieslurpers, je energierekening en apparaten. 

energietest

Grootste stroomverbruik

Wat is de grootste stroomverbruik in huis, volgens jou?

a) Wasdroger
b) Verlichting
c) Stofzuiger
d) Magnetron

Antwoord: B – Die zag je niet aankomen he? Veel mensen denken aan de droger en de magnetron. Maar in een gemiddeld huishouden is verlichting de grootste energieslurper. Verlichting zorgt voor zo’n 110 euro per jaar aan stroomkosten bij gemiddeld gebruik.


Rekening voor verwarming en water

Welke percentage van een gemiddelde energierekening gaat op aan verwarming en warm water, denk je?

a) Een kwart
b) De helft
c) Driekwart

Antwoord: B – Gemiddeld gaat de helft van een energierekening op aan verwarming en warm water. Eenvoudige besparingen zoals een minuutje korter douchen en de thermostaat een graad omlaag kunnen dus een grote invloed hebben op jouw energierekening.


Led- of spaarlamp?

Welke lamp is zuiniger, denk je: een gemiddeld led-lamp of een gemiddelde spaarlamp?

a) De led-lamp
b) De spaarlamp

Antwoord: B – Dat een gloeilamp niet energiezuinig is weten we allemaal, je kunt zelfs tientallen euro’s besparen als je energiezuinige verlichting gebruikt. Maar wist je ook dat er een verschil zit tussen led- en spaarlampen? Een spaarlamp is net iets zuiniger!


Energielabel voor huizen?

Wist je dat huizen ook een energielabel hebben?

a) Dat wist ik niet
b) Ja, dat weet ik

Antwoord: Alweer B – Een energielabel op apparaten is inmiddels al heel gewoon, net als het label voor auto’s. Het gaat dezelfde kant op met huizen. Een energiezuinig huis krijgt label A, een onzuinig huis label D, E, F of G. Wanneer je weet welk label bij jouw woning hoort, kun je proberen het energielabel te verbeteren. Een mooie uitdaging!


Zonnepanelen?

Hoeveel denk je dat een standaard set van 6 zonnepanelen kost?

a) Die zullen wel duurder zijn dan 6.000 euro
b) Ik denk tussen de 4.000 en 5.000 euro
c) Ze zullen wel rond de 3.000 euro kosten

Antwoord: C – Dat valt mee he? Zonnepanelen worden steeds voordeliger. Er zijn nog veel meer manieren om duurzamer met energie om te gaan. Heb je wel eens gehoord van groene stroom en groen gas? Of wat denk je van een eigen windmolen?


Energie besparen

Kies de juiste volgorde. Met welke energiebesparende maatregelen is in een gemiddeld huis de meeste winst te behalen?

a) Een nieuwe cv-ketel aanschaffen
b) Het isoleren van je huis
c) Zonnepanelen op je dak leggen
d) De wasdroger minder gebruiken
e) Alleen maar zuinige apparaten kopen

Antwoord: De juiste volgorde is B, C, A, E en D – Dit was de moeilijkste vraag, had jij hem goed? We juichen alle maatregelen toe, maar je huis isoleren heeft het grootste effect.

nog meer: Duurzaam