Elektrisch rijden

beeld vtwonen Beeld

Dat autorijden slecht is voor het milieu weten we al langer. Gelukkig is er al enige tijd een beter alternatief: elektrisch autorijden. Voor veel mensen is dit fenomeen nog vrij onbekend terrein. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Soorten elektrische auto’s

Er zijn verschillende type elektrische auto’s. Er zijn auto’s die alleen op stroom rijden en auto’s die stroom combineren met een benzinemotor. Beide types hebben zo zijn voor- en nadelen. Welke auto het best bij jou past hangt af van jouw eigen rijgedrag!

Rijd je vooral korte stukjes in de stad? Dan kun je prima kiezen voor een volledig elektrische auto. Deze auto rijdt enkel op stroom. Als de accu leeg is moet hij opgeladen worden bij een speciaal oplaadpunt.

Lees verder onder de advertentie

Een hybride auto rijd op stroom én benzine. De twee motoren worden door elkaar gebruikt. De hybride auto laadt op door een speciaal remsysteem. Er is ook een plug-in hybride auto. Deze auto is dus ook op te laden bij de speciale oplaadpunten. Hiernaast moet je natuurlijk regelmatig tanken.

Het laatste type is de auto met een range extender. Dit is een auto die rijdt op elektriciteit. De benzinemotor die erin zit, wordt niet gebruikt om de auto te laten rijden. De benzinemotor laadt tijdens het rijden dus de accu op van de auto.

Welk type auto voor jou het meest geschikt is, hangt dus af van je gebruik. Een volledig elektrische auto is het minst belastend voor het milieu. Als jij ook vaak korte ritjes rijdt, is dit type auto geschikt voor jou. De auto met de range extender is hierna de meest milieuvriendelijke keuze. Deze auto kan tot wel 500 km rijden door het slimme laadsysteem van de auto. Ook voor lange ritten is deze auto dus prima te gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Elektrische auto’s in Nederland

De laatste jaren is ook in Nederland de populariteit van elektrische auto’s erg toegenomen. In de laatste 3 jaar is het aantal volledig elektrische auto’s ruim verdrievoudigd.

Niet-volledig elektrische auto’s deden pas rond 2011 hun intrede. Eind 2011 reden er bijna vijfentwintigduizend niet-volledig elektrische auto’s rond in Nederland.

Klik hier

Lees verder onder de advertentie

Wij hebben geen echt excuus meer om niet over te stappen naar elektrisch autorijden. In het begin van het elektrische rijden was opladen nog lastig. Tegenwoordig staat Nederland vol met openbare laadpunten. Bij veel elektrische auto’s krijg je standaard een laadstation thuis. Voor een overzicht van laadstations bij jou in de buurt kijk je bij Oplaadpalen. Hier zie je een overzicht van alle oplaadpalen in Nederland, en check je meteen of ze beschikbaar zijn.

Dus ben je toe aan een nieuwe auto? Denk eens aan een elektrische auto. Je kunt natuurlijk ook altijd even langsgaan bij de autodealer voor een uitgebreid advies.

Bron: 1 Lichtbrenger | 2 Milieucentraal | 3 Oplaadpalen

Lees verder onder de advertentie