”Duurzaam wonen is eenvoudiger dan je denkt”

beeld vtwonen Beeld

Langlevejehuis.nl doet het niet alleen, maar samen met partners, die net als Langlevejehuis.nl een duurzaam steentje bij willen dragen. Een van de partners is Liander, de energienetbeheerder die jou wil helpen slimmer met energie om te gaan. De redactie van Langlevejehuis.nl stelde Lij-Saan Wong-Ng, marketing manager bij Liander een paar vragen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Wie?

Lij-Saan Wong-Ng werkt op de marketingafdeling van Liander en is verantwoordelijk voor strategische partnerships. ,,Dit houdt in dat ik de verbinding zoek met andere partijen en de samenwerking opzoek.”

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe duurzaam is Liander?

,,Liander doet meer dan het transport van energie in Nederland. We willen heel graag gezinnen en bedrijven helpen om slimmer met energie om te gaan. In ons dagelijks werk maken we ook heel verantwoorde keuzes daarin. Daarom werken we ook met heel veel partijen samen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zoals bijvoorbeeld klimaatsveranderingen, maar ook zaken als diversiteit en arbeidsparticipatie. Door kennis en ervaring bijeen te brengen, willen we ons steentje bijdragen aan een betere en duurzame wereld.

Lees verder onder de advertentie

Eigenlijk hebben we onszelf drie maatschappelijke opdrachten gesteld: Ten eerste willen we met ons energienetwerk duurzame ontwikkelingen optimaal ondersteunen. En dan moet je denken aan het gebruik van windenergie, zonne-energie, biogas of het opladen van de elektrische auto. Ten tweede hebben we een verantwoorde bedrijfsvoering en dat gaat dan over bijvoorbeeld de inkoop van producten, het energiegebruik in onze gebouwen en recycling van ons afval. Zo kunnen we onze CO2-voetafdruk verminderen en een goede werkgever zijn. En ten slotte willen we een betrokken netbeheerder zijn door de energie van mensen in de samenleving te stimuleren. Daarom steunen we maatschappelijke initiatieven.”

Wat is de reden om als launching partner mee te doen aan Langlevejehuis?

,,We zien dat de omgeving aan het veranderen is en dat er steeds meer mensen aan de slag gaan met energiebesparing of met energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te zetten of te gaan rijden in elektrische auto’s. Wij stimuleren deze ontwikkeling. Wij vinden het heel erg belangrijk dat er gewoon overal en altijd energie is. Wat ik erg leuk vind aan Langlevejehuis is dat het laagdrempelig is en dat het probeert het onderwerp duurzaam wonen zo leuk en behapbaar mogelijk te maken. Doel is om de consument te inspireren, informeren én te helpen bij het realiseren van energiebesparing in en om de woning.

We willen via Langlevejehuis ook vertellen dat duurzaam en comfortabel wonen gewoon samen kunnen gaan. Ik heb namelijk wel een beetje het idee dat veel mensen denken dat het heel ingewikkeld is dat duurzaam wonen, terwijl het veel eenvoudiger is dan je denkt.

Lees verder onder de advertentie

De komende periode gaan wij als netbeheerder bijvoorbeeld onze slimme meter aanbieden aan veel gezinnen. Met die slimme meter heb je meer inzicht in je energieverbruik en kun je heel gemakkelijk je energieverbruik omlaag brengen. Dat willen we de mensen ook graag meegeven.”

Heb je zelf de test gedaan?

,,Uiteraard! Ik vond het een hele goede test om te doen. Ik ben toch een vrouw en een vrouw vindt het altijd leuk om testjes te doen. En het leuke is dat je echt een stappenplan op maat krijgt. Ik heb ook echt om de zoveel tijd een mail gekregen met adviezen en tips. En ik moet zeggen dat ik dat nog best verhelderend vond. Zo kreeg ik leuke energiebesparingstips, meer inzicht in hoeveel energie een apparaat verbruikt en wat dat mij op jaarbasis kost en tips over isoleren en hoeveel dat scheelt op je energierekening.”

Uit ons LLJH onderzoek blijkt dat de meeste mensen wel duurzaam willen wonen, maar niet weten waar ze moeten beginnen.

Wat is de grootste drempel, denk jij? De grootste drempel is de vraag waar je moet beginnen en welke stappen je moet nemen. Misschien speelt esthetiek ook mee. Sommige mensen willen bijvoorbeeld best zonnepanelen, maar vinden ze ze op het dak niet zo mooi staan. Maar ik denk dat het wel samen kan gaan. En je kunt het gewoon stapje voor stapje doen. Je hoeft niet meteen de hele wereld te verbeteren, je kunt klein beginnen. En Langlevejehuis neemt je bij de hand langs de verschillende stappen.

Lees verder onder de advertentie

Wat maakt het de moeite waard om er toch mee aan de slag te gaan?

Voor een duurzamere wereld! Maar uiteraard ook voor je portemonnee. Je kan zelf aan de slag gaan met tips. Als je weet dat sluipverbruik bijvoorbeeld 100 euro per jaar kost, dan is dat toch best veel. En daar kun je heel gemakkelijk mee aan de slag.

Heb je voor ons een duurzame tip waar je vandaag nog mee kunt beginnen?

Doe de was eens op 30 graden. Dat kost totaal geen moeite en heeft toch een groot effect. Ik was alleen maar op 30 graden. Of kijk eens op www.energieverbruiksmanagers.nl. Deze site biedt allerlei tools aan zodat je inzicht in je energieverbruik krijgt. Er zitten zowel tools in voor de traditionele meter als de slimme meter. Zelf ben ik in het bezit van een slimme meter. Daaraan gekoppeld heb ik een energieverbruiksmanager. Dat is een systeem waarmee je inzicht krijgt in je verbruik per apparaat. Op je ipad of telefoon kan je heel makkelijk je verbruik in de gaten houden. Toen ik net een baby had gekregen zag ik gelijk dat het verbruik enorm was gestegen. Toen ik thuis ook weer wat meer ritme had gekregen, was het voor mij wel de trigger geweest om het weer wat rustiger aan te doen met het energieverbruik. Ideaal om goed inzicht te krijgen hoeveel energie je verbruikt!

Bron: Langlevejehuis

Lees verder onder de advertentie