Duurzaam je huis verwarmen; zo doe je dat!

De winter is in aantocht en dat betekent dat in veel huizen de verwarming weer omhoog wordt gedraaid en de houtkachel weer wordt aangemaakt. Maar is dat nou wel zo verstandig voor ons milieu en je portemonnee? En welke verwarmingsbron levert nou het meeste rendement op? Dat lees je hier!

duurzaam je huis verwarmen

Zo min mogelijk energie verbruiken

In een ideale wereld zou je een huis door middel van passieve zonne-energie en goede isolatie warm houden, maar in werkelijkheid is dat erg lastig. Helemaal als je qua comfort er niet op achteruit wilt gaan. Natuurlijk is het wel een uitdaging om je huis zo duurzaam mogelijk te verwarmen en zo min mogelijk energie te verbruiken. 

Lekker warm bij de kachel

Maar wat is nou een duurzame manier om je huis te verwarmen? Hoe gezellig en warm een kachel of open haard ook is, deze warmtebron is niet de beste manier om je huis te verwarmen als we het milieu in ons achterhoofd houden. Het rendement bij deze bronnen is opvallend laag. Dit geldt ook voor de elektrische kachel en de gaskachel.

Een iets duurzamere kachel is de speksteen/ tegelkachel.  Door het gebruik van natuursteen kan de kachel in korte tijd veel warmte te absorberen. De steen slaat de warmte van een het vuur op en geeft deze opgeslagen warmte vervolgens af gedurende de rest van de dag.

De nummer 1: de warmtepomp

De echte winnaar op het gebied van duurzaam verwarmen is de warmtepomp. Deze heeft een rendement tot  maar liefst 600%! Hij haalt de warmte van buiten via het water, de lucht of uit de grond naar binnen toe en is hierdoor de absolute nummer 1.

Alle verwarmingingsbronnen en hun rendement hebben we hieronder nog even voor je op een rij gezet.

Verwarmingsbron Rendement
Open haard 20 %
Elektrische kachel 40 %
Gaskachel 65 %
Houtkachel 75 %
Speksteen/ Tegelkachel 90 %
CV/ VR ketel 92 %
Pelletkachel 94 %
HR-ketel 107 %
HRE ketel (Micro  WKK) 130 %
Warmtepomp 600 %

Bron: Energie123

nog meer: Duurzaam