Duurzaam fietsen

beeld vtwonen Beeld

Wij Nederlanders kunnen niet meer zonder: de fiets. En dat is maar goed ook. Fietsen is niet alleen leuk, maar ook beter voor de gezondheid en het milieu dan autorijden. Fietsen is een duurzame vorm van transport. Maar hoe zit het eigenlijk met de fiets zelf?

Lees verder onder de advertentie

Duurzaam fietsen

Dat fietsen duurzamer is dan autorijden is wel duidelijk. Maar hoe duurzaam fietsen precies is? Met de fietscalculator van de Fietsersbond reken je uit hoeveel je bespaart als je in plaats van de auto een keer de fiets pakt. De calculator toont hoeveel je kunt besparen op brandstof – en daarmee op de kosten – maar ook hoeveel calorieën een mens gemiddeld verbrand door te gaan fietsen. En dat kan volgens de Fietserbond gezien over het hele jaar een groot verschil maken. Vier dagen per week de fiets pakken in plaats van de auto kan over een afstand van 2 maal 8 km al 5 kilo vet per jaar schelen!

Duurzame fietsen

Gesteund door de Nationale Postcode Loterij en Stichting DOEN introduceert Roetz Bikes de eerste duurzame fiets in Nederland. Roetz maakt gebruik van afgedankte frames en bouwt daar nieuwe fietsen van. Niet herbruikbare onderdelen worden vervangen door zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Op deze manier worden weggegooide fietsen herbruikbaar en tegelijkertijd verwerkt in een ‘nieuwe’ duurzame fiets. Ondanks de oude onderdelen hebben de fietsen van Roetz een hippe vintage uitstraling. Ze zijn dus naast duurzaam nog eens mooi ook!

Meer weten over duurzame fietsen? In ons artikel Fietsen is fun lees je meer over onder andere de houten fiets van Bough Bikes.

Lees verder onder de advertentie

Elektrische fietsen oke?

Elektrische fietsen worden in eerste instantie niet als duurzaam ervaren. Ze zijn duurder en kwetsbaarder dan een normale fiets en hebben bovendien meer onderhoud nodig. Toch kan elektrisch fietsen voor sommige mensen een groot verschil maken. Een lange afstand naar het werk behoudt veel mensen ervan om de fiets te pakken. Ook ouderen pakken liever de auto dan de fiets. Met een elektrische fiets wordt fietsen makkelijker. Sommige mensen zullen eerder de fiets pakken en besparen zo veel op de kosten en het milieu. Plus: fietsen is gezond, dus pak snel die fiets en fiets je fit!

Bron: 1. Len Munnik