Duurzaam energie opwekken met de Kinegrity

Peter Koelewijn en Lucas Klerk bedachten voor hun afstudeerproject de Kinegrity. Deze lichtgewicht solar dakconstructie is bedoeld om op een duurzame manier energie op te wekken en op een slimme manier te gebruiken. Op de Dutch Design Week stond een prototype van 9 bij 9 meter waar geïnteresseerden al even konden kennismaken.

Kinegrity

Kinegrity

Peter Koelewijn en Lucas Klerk zijn afgestudeerd aan de TU in Eindhoven en bedachten samen voor hun afstudeerproject de Kinegrity. De dakconstructie is op zichzelf een simpel ontwerp. Het bestaat uit een aantal palen, steigerdraad, een zeil en vier motoren. Bovenop het zeil dat als dak fungeert, zijn zonnepanelen gezet. “Door het bewegen van de constructie, kunnen we de zonnepanelen op de zon richten. Op deze manier volgen de zonnepanelen de zon en kun je daar dus veel meer energie uithalen,” vertelt Koelewijn. “Omdat we in Nederland niet genoeg ruimte hebben om op lege gebieden zonne-energie op te wekken, willen we de Kinegrity integreren in de bebouwde omgeving. Je kunt het bijvoorbeeld over een parkeerplaats zetten, waarbij elektrische auto’s door de Kinegrity gelijk worden opgeladen. Ook kun je het gebruiken als een festivaltent, waarbij het zichzelf in energie kan voorzien. Het kan alle vormen krijgen.”

Innovatie

De lichtgewicht kabelconstructie van de Kinegrity en de bewegende zonnepanelen zijn op zich niet nieuw. Het nieuwe zit hem in de integratie van beiden. De ontwerpers denken tot vijftig procent schonere energie op te wekken met veel minder materialen en ruimtegebruik.

nog meer: Duurzaam