Dubbel glas bespaart wel 400 euro

Soms is een kleine investering in het opknappen van je huis zijn geld dubbel en dwars waard. Helemaal als het om klusjes gaat die je huis energiezuiniger maken.

regen glas

Volgens de energieadviseur van Nuon loont het inderdaad om dit soort investeringen te doen: “Enkelglas in de woonkamer vervangen door HR++ glas bij 25m3 bijvoorbeeld, bespaart je jaarlijks 16 euro per m2 glas oppervlak. Dat is wel 400 euro per jaar.” Hoeveel tochtstrips je precies opleveren is afhankelijk van de exacte situatie: “Maar denk bij 40 tot 100 m3 aan tochtstrips aan een besparing van tussen de 25 en 70 euro per jaar. Als je radiatorfolie plaatst, ongeveer 10m3 bij een geïsoleerde muur, ‘verdien’ je daarmee 6 euro per vierkante meter. Dubbelglas? Dan is die besparing drie keer zoveel!”

Van dubbel glas tot radiatorfolie

Jeffrey (42) klust graag. En als hij dan toch bezig is, kan hij net zo goed zijn huis meteen energiezuiniger maken. Jeffrey: “We wonen in een oud huis. Daar valt dus behoorlijk wat eer te behalen met ‘pimpen’. We hebben bijvoorbeeld toen we hier gingen wonen meteen alle ramen laten vervangen door dubbelglas. Anders vervliegt de warmte die je stookt met de centrale verwarming.” Momenteel is hij bezig om tochtstrips te plaatsen en de rollen radiatorfolie liggen ook al klaar. Zowel tochtstrips als radiatorfolie houden warmte binnen. Jeffrey: “Vloerisolatie is iets waar we in de toekomst over na gaan denken, net als zonnepanelen. Op deze manier halen we het beste uit ons huis en het maakt ons huis meteen ook comfortabeler: we hebben minder last van tocht, het is warmer en aangenamer. Vaak is het een kwestie van even iets dieper nadenken en uitrekenen wat het handigst is. Een kleine investering levert soms al een grote besparing op. En elke besparing kunnen we natuurlijk goed gebruiken.”

nog meer: Duurzaam