CV-ketel bijvullen

Staat de wijzer van de ketel ver in het rood? Dan is het tijd voor CV-ketel bijvullen. Hier hoef je echt geen monteur bij te halen. De CV-ketel bijvullen kun je heel goed zelf. Wij helpen je op weg! 

cvketel bijvullen

Waarom ketel bijvullen?

Als de ketel een rood lampje geeft of de wijzer staat in het rood, dan betekent dat dat de waterdruk lager is dan 1 bar (dit is de eenheid voor luchtdruk). Zit er te weinig lucht in de ketel, dan wordt het water niet verwarmd en vervoerd naar je kraan of radiator. Je voorkomt storingen aan je verwarmingsinstallatie door het tijdig bijvullen van je ketel.

Is de druk nou maandelijks te laag en blijf je de ketel bijvullen? Haal er dan een monteur bij. Waarschijnlijk is het expansievat dan stuk of zit er een lek in het systeem.

Stappenplan cv-ketel bijvullen

De cv-ketel bijvullen heb je zo gedaan. Nuon heeft voor jou een heel duidelijk stappenplan gemaakt. Ze hebben er zelfs een instructievideo bijgemaakt. Dan kan het toch niet meer mis gaan! Hieronder het stappenplan in het kort:

  1. Kijk of de druk lager is dan 1,5 bar.
  2. Zet de ketel op de laagste stand, haal de stekker uit het stopcontact of zet hem uit via de aan/uit knop. Laat de ketel afkoelen.
  3. Heb je een display? Zet deze dan aan. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Open de kraan en laat het water eerst tot de rand van de slang komen. Doe de kraan nu dicht.
  4. Sluit de slang aan op de vulkraan.
  5. Open eerst de waterkraan, draai daarna pas de vulkraan open. Als de druk bijna op 2 bar staat sluit je de vulkraan, daarna de waterkraan.
  6. Koppel de slang af. Laat het water uit de slag in de emmer lopen en zet je cv-ketel weer aan.

Verwarming ontluchten

Het kan zijn dat je verwarming niet warm wordt of dat de radiatoren tikkende geluiden maken. Dan moet je verwarming wellicht ontlucht worden. Hoe je dit doet lees je in ons artikel over verwarming ontluchten.

nog meer: Duurzaam