CO2 uitstoot berekenen

Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks bijna 8,5 ton CO2 uit. Benieuwd hoeveel broeikasgas jouw woning ongeveer uitstoot? Je kunt je CO2 uitstoot berekenen én – nog belangrijker – verlagen!

co2 uitstoot berekenen

Wat is CO2?

De laatste jaren hoor je steeds vaker berichten over de opwarming van de aarde door te veel CO2 in de lucht. De uitstoot van CO2 moet flink worden teruggebracht om deze opwarming tegen te gaan. Maar wat is het precies? CO2 staat voor koolstofdioxide of kooldioxide. Het is een kleurloos en reukloos gas dat in de lucht voorkomt. De meeste CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door verbranding van fossiele brandstoffen. Dat doen we om energie op te wekken voor bijvoorbeeld warmte, gas en elektriciteit. De stijging van de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer brengt echter grote schade toe aan het milieu.

Gemiddelde CO2 uitstoot

De totale uitstoot van een huishouden komt niet alleen door gebruik van verwarming en elektriciteit. Ook gebruik van een auto en vliegreizen zorgen voor veel vervuiling. In de tabel hieronder zie je het gemiddelde verbruik van huishoudens in Nederland.

  • Aardgas: 1.560 m3 per jaar = 2.700 kg CO2
  • Elektriciteit: 3.500 kWh per jaar = 2.100 kg CO2
  • Auto: 15.500 km per jaar = 3.000 kg CO2
  • Vliegtuig: 1.300 km per persoon per jaar = 800 kg CO2
  • Openbaar vervoer: 894 km trein en 409 km bus, tram, of metro per persoon = 200 kg CO2

Dat betekent dus dat een gemiddeld Nederlands huishouden zo’n 8.800 kg CO2 per jaar uitstoot.

CO2 uitstoot berekenen

Elk huishouden veroorzaakt door gasverbruik en elektriciteit in huis een hoop broeikasgassen, waaronder CO2. Er komt jaarlijks gemiddeld bijna 8,5 ton (8.400 kilogram) kooldioxide vrij per huishouden. Om dit met bomen te compenseren, moeten ruim 400 bomen in de tropen een jaar lang groeien. Je kunt je eigen CO2 uitstoot berekenen en zo zien hoeveel jij zelf bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Wil je weten of jij de aarde erg vervuilt? Doe dan de vtwonen duurzaam wonen test waar we op basis van jouw kennis, ambitie en CO2-uitstoot je persoonlijke energielabel kunnen berekenen. Met deze uitslag kun je vervolgens praktisch aan de slag om energie te besparen met een persoonlijk stappenplan. Je huis knapt er een stuk van op. En jij ook!

CO2 uitstoot auto

Naast je woning is ook de auto een grote boosdoener als het gaat om uitstoot van kooldioxide. Probeer daarom zo min mogelijk de auto te pakken en kies ook liever voor een energiezuinige auto. Bij auto’s kun je vaak gemakkelijk de CO2 uitstoot berekenen. Met behulp van het energielabel kun je ook in een keer zien welke auto het meest zuinig is. Lees daar meer over bij energielabel auto.

Uitstoot verminderen

Iedereen kan iets bijdragen om de hoeveelheid CO2 uitstoot te verminderen. Het belangrijkste is natuurlijk energie besparen. Bespaar op elektriciteit, gas en brandstof, dat scheelt ook flink op de energierekening! Uitstoot verminderen kan door:

  • Energie besparen
  • Groene energie
  • Klimaatcompensatie

Bij groene energie wordt er minder CO2 uitgestoten tijdens het produceren van de energie. Dit zijn bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie. Je kunt je CO2 uitstoot ook compenseren door iets voor het milieu te doen, bomen planten bijvoorbeeld. Maar het beste blijft energie besparen.

nog meer: Duurzaam