Speelgoed & duurzaamheid

Kinderen houden van spelen! Gelukkig maar, want spelen is erg goed voor de ontwikkeling van een kind. Je stimuleert je kinderen al vanaf jonge leeftijd met speelgoed. Maar hoe kies je het juiste speelgoed voor jouw kinderen en welke keuzes maak je hierbij?

speelgoed en duurzaamheid

Speelgoed lenen?

Heb je net iets nieuws gekocht, verdwijnt het een maand later weer op zolder. Sommige kinderen zijn helaas erg snel uitgekeken op hun speelgoed. In dit geval kun je beter speelgoed lenen. Bijvoorbeeld bij de speel-o-theek in de buurt. Of ruil om de zoveel tijd van speelgoed met andere ouders.

Duurzaam speelgoed

Je kunt ook kiezen voor duurzaam speelgoed. Een voorbeeld hiervan is houten speelgoed. Dit gaat langer mee dan plastic en de productie is bovendien stukken beter voor het milieu. Bij Hout Spel vind je duurzaam en handgemaakt speelgoed. Van houten auto’s tot houten poppenhuizen.

speelgoed duurzaam

Bamboe

Nog net iets duurzamer dan hout is bamboe. Deze grassoort groeit sneller en levert dus meer materiaal op. Bij Bamboo Toys vind je het leukste maar vooral origineelste speelgoed gemaakt van bamboe. In de webshop vind je bovendien veel educatief speelgoed. Goed voor de ontwikkeling van het kind. Weten welk speelgoed past bij welke leeftijd? Kijk eens op De speelgoedwijzer van Ouders van Nu.

Ecologisch speelgoed

Bij Green Toys vind je het leukste speelgoed in felle kleurtjes, gemaakt van – jawel – melkflessen. Green Toys heeft bij het maken van het speelgoed gekozen voor de meest veilige en schone plasticsoort: High-density polyethyleen (HDPE). De melkflessen zijn 100% recyclebaar en daarom ideaal te gebruiken voor het produceren van speelgoed. Onder andere verkrijgbaar bij EcoZo.

Fair trade

Speelgoed van grote speelgoedketens zijn verre van duurzaam, ecologisch en eerlijk. Bij Fairkids vinden ze het erg belangrijk dat het speelgoed op een eerlijke manier wordt geproduceerd en verkocht. In het assortiment vind je voornamelijk gebreide knuffels en producten voor de baby. Maar ook decoratie en kleding voor kinderen is hier verkrijgbaar.

Selfmade

Wil je nou nog een stapje verder? Niets zo voordelig, leuk en duurzaam als het maken van je eigen speelgoed. Lees ons artikel Zelf speelgoed maken en ga samen met de kinderen aan de slag!

Bron: Ecozo & Greentoys

nog meer: Duurzaam