Autarkisch wonen

beeld vtwonen Beeld

In onze wereldwijde zoektocht naar een duurzamer leven en het aannemen van een betere houding ten opzichte van het milieu, is autarkisch wonen een grote stap richting een groene toekomst. Heb je geen idee waar we het over hebben? Dat is niet gek, we leggen het je graag uit. Autarkisch wonen, wat is dat nu precies?

Autarkisch wonen

Autarkisch wonen is een ‘dure’ omschrijving voor onafhankelijk wonen. Wonend in een autark ben je namelijk zelfvoorzienend in voedsel, energie, water en afvalverwerking. Dit betekent niet dat je in een hutje op de hei woont en zelf vuurtjes moet stoken om licht te creëren of dat je zelf je avondmaal moet vangen. Van dit alles is totaal geen sprake, want tegenwoordig worden er opvallende architectonische hoogstandjes gebouwd die zowel luxe als comfort bieden. Autarkisch wonen kan op verschillende plekken: op het water, afgelegen in een verlaten weiland, maar ook in een woonwijk.

Lees verder onder de advertentie

Villa Kogelhof

beeld vtwonen Beeld

Een voorbeeld van onafhankelijk wonen in totale vrijheid is Villa Kogelhof, ontworpen door architectenbureau Paul de Ruijter. De woning is een opvallende verschijning in Kamperland in Noord-Beveland. Een compositie, opgebouwd uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld. Een compromisloze glazen doos die wordt ondersteund door een stalen V-frame. Daarbij is het project ook nog eens de grote winnaar van ARC13 Architectuur Award, een architectuurprijs voor projecten waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze op elkaar zijn afgestemd.

Energieneutrale woning op Steigereiland

In de eilandenwijk IJburg heeft Pieter Weijnen, lid van Upfrnt; de ‘up’-beweging in architectuur, een energie-neutrale woning gebouwd. Alle materialen zijn of composteerbaar of recyclebaar.

Lees verder onder de advertentie

AutarkHome

AutarkHome is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat. De woning heeft geen kade aansluiting meer nodig en is dus volledig zelfvoorzienend. De woning is onder andere uitgerust met 24 zonnepanelen op het dak, tempex muren die het huis isoleren en een ingebouwd filtersysteem dat ervoor zorgt dat afvalwater eerst gereinigd wordt voordat het weer geloosd wordt in grotere wateren. Ben je benieuwd wat de woning verder te bieden heeft en hoe deze elementen werken? Bekijk dan eens de video’s met uitleg.

Brond beeld: 1 & 2. Jeroen Musch | 3. I See For You – Föllmi Photography | 4. Autarkhome.nl