Zo herstel je beschadigd leer

Hoewel beschadigd leer best karakter kan geven aan je interieur, wil je de boel misschien toch liever renoveren. De armleuning van een fauteuil bijvoorbeeld, die ene poef of je bureaustoel. Nu kun je beschadigd leer natuurlijk overlaten aan de stoffeerder, maar met deze tips kom je zelf ook al een heel eind.

Stap 1: het leer reinigen

Voordat je begint met het herstellen van beschadigd leer, moet het leer goed schoon zijn. Gelukkig zijn daar allerlei handige middeltjes voor. De HG dieptereiniger is bijvoorbeeld een milde reiniger op waterbasis, geschikt voor het schoonmaken van leren meubels. Je doet dan wat op een sponsje, maakt cirkelvormige bewegingen en laat het bij vlekken even een halve minuut intrekken en de klus is geklaard. Meer houvast nodig? Alle tips rondom het schoonmaken van leer vind je hier.

LEES OOK
Vlekken uit leer halen? Lees hier hoe je dat doet

Stap 2: de beschadiging vullen

Tijd om in te zoomen op de beschadiging. Dat werkvlak kun je even afbakenen met schilderstape; geloof ons, dat werkt een stuk makkelijker. Zo kun je beschadigd leer namelijk opvullen met bijvoorbeeld een reparatiepasta, zonder dat je de nerf van het leer eromheen verwijdert. Breng het vulmiddel aan, strijk het vlak met een spatel en laat het even drogen. Meestal is het vulmiddel dan wat ingezakt. Je kunt het dan net zo lang herhalen tot de beschadiging is opgevuld. Dat hoeft niet pietje precies: je kan het daarna nog polijsten met zeer fijn schuurpapier, en vervolgens kleuren en voorzien van een finish-laag. Over kleuren gesproken…

Stap 3: leerverf aanbrengen

Het beschadigd leer inmiddels opgevuld? Dan is het tijd voor leerverf. Daar kan je het beste een sponsje voor gebruiken. Maak het nat, knijp goed uit en tik de verf er als het ware met korte bewegingen in; alsof je constant kleine stipjes zet, wat ook wel tamponeren wordt genoemd. Na het verven kun je de tape weghalen en daar heel licht nog wat verf aanbrengen. Zo krijg je een mooi natuurlijk verloop, en beschadigd leer is verleden tijd.

LEES OOK
Deze koffietafelboeken hebben een chic effect op je interieur

Stap 4: de juiste verzorging

Om beschadigd leer in de toekomst te voorkomen, is de juiste verzorging essentieel. Gebruik bijvoorbeeld een goede leerbalsem, en probeer krasjes van sleutels, knoopjes en huisdieren te voorkomen.

nog meer: diy