DHZ Simpel zelfmaakideeën

Twee linkerhanden? Ook jij kunt uit de voeten met deze zelfmaakideeën.  kussensbureau lampspiegeltafelkinderenwand

Zelf stempelen

Maak van je basic kussens iets bijzonders door ze te bestempelen. Voor deze cirkelprint heb je nodig: een platte ronde deksel van kurk of hout als stempel (bijvoorbeeld van een voorraadpot), witte textielverf en een kwast. Gebruik niet te veel verf: net niet dekkend is juist mooi. Gebruik voor een speels effect voor verschillende kussens verschillende maten cirkels.

Zelf sleutelen

Deze wandlamp is samengesteld uit het verlengstuk van een scheerspiegel en de kap van een klemspot. Haal de spot van de klem met een dopsleutel. Verder is een kleine aanpassing genoeg om deze combi te maken. Je moet alleen het gaatje in de kleine beugel van de lamp iets groter maken – bijvoorbeeld met een priem – om de schroef van de spiegel vast te kunnen zetten. Je jokt niet als je zegt dat je deze lamp zelf hebt gemaakt.

Zelf omlijsten

Een gewone spiegel wordt een stoer ding als je deze ombindt met leren banden. Nodig: ronde spiegel met lijst (bijvoorbeeld Grundtal van Ikea, € 29,95), twee leren banden van 2 meter lang en 5 cm breed (www.echtleer.nl) en drie gespen. Rijg om band één twee gespen en stik de derde gesp met een lus vast aan het uiteinde van de band. Je hebt hiervoor een speciale naaimachine nodig. Of vraag de schoenmaker. Ombind de hele omtrek van de spiegel met de eerste leren band en zet hem stevig vast. Plaats de losse gespen aan weerzijden van de spiegel en rijg er de tweede leren band doorheen en hang hem op.

Zelf inpakken

Twee schragen, een tafelblad en wat schilderslinnen combineer je makkelijk tot een bijzondere ateliertafel. Je kunt ook canvas of tentdoek gebruiken om je tafel in te pakken. Als de stof maar dik en stevig is. Omspan de tafel met de stof, zet deze aan de onderkant van het tafelblad vast met een tacker. Verf de tafel wit met zijdeglans lak (muurverf is niet goed afneembaar) en werk de randen af met asfaltnagels, korte spijkers met een grote kop.

Zelf timmeren

Met zo’n houten bedombouw in de vorm van een huisje wordt een gewoon bed een eyecatcher, en de kinderkamer meteen een hele leuke! Toegegeven: dit idee is er wel één voor de gevorderde klusser. En anders laat je hem toch maken? Nodig: 2 platen multiplex van 18 mm dik, 36 schroeven van 3,5 cm lang, een beetje plamuur en witte zijdeglans lak. Trek je overall maar vast aan.

Zelf sjabloneren

Teken een wolk van ongeveer 40 cm breed op dik plastic of karton en knip of snijd deze uit. Plak het sjabloon op de muur met afplaktape. Wees zuinig met de verf zodat deze niet gaat druipen en gebruik een speciale sjabloneerkwast voor een mooi effect. Wil je de wolken recht naast elkaar hebben, meet dan de afstand vanaf de grond. Voor een wat nonchalanter effect, plaats je het sjabloon uit de losse pols op de muur.

Bron: vtwonen april 2014 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman

nog meer: diy