Zelf de keukenkraan vervangen: zo ga je te werk
Soms is een keukenkraan aan vervanging toe. Misschien omdat-ie lekt of omdat je ’m niet mooi meer vindt. Je hoeft niet meteen een loodgieter te bellen om een kraan te vervangen, want met deze tips kun je het zelf.
Nodig voor keukenkraan vervangen
- Handdoek (om in het keukenkastje te leggen)
- 2x kniekoppeling 3/8, buitendraad x knel met een diameter van 10, 12 of 15 mm*
- Bahco
- Nieuwe keukenkraan
- IJzerzaag
*De kniekoppelingen worden gebruikt om de flexibele aansluitslang (3/8) van de nieuwe keukenkraan aan te sluiten op de bestaande koperen buisjes van de warm- en koudwaterleiding.
Tip: meet voordat je de kniekoppelingen aanschaft de diameter van de bestaande koperen buisjes in de keuken. Meestal is de diameter 10 mm, maar het kan voorkomen dat de diameter 12 of 15 mm is.
Voor je begint met de keukenkraan vervangen
- Sluit eerst de hoofdkraan (meestal bij de watermeter) af, zet de kranen in huis open en controleer of er geen water meer uitkomt.
- Spoel vóór de installatie de koud- en warmwaterleidingen door totdat het water helder en schoon is. Eventuele bezinksels uit de leidingen kunnen de kraan anders verstoppen en het drinkwater verontreinigen.
- Let erop dat je de nieuwe kraan niet beschadigt met het gereedschap bij de installatie. Gebruik daarom nooit getande tangen.
Stappenplan voor keukenkraan vervangen
- Leg vóór het losdraaien van de koppelingen van de oude kraan een handdoek in het keukenkastje neer. Er kan namelijk nog wat water uit de leidingen lopen.
- Onder de kraan lopen twee buizen. Draai deze bij de eerste koppelingen die je tegenkomt los. Dit kun je doen met een bahco of steeksleutel. Hierdoor komen de buizen van de oude keukenkraan los te hangen.
- Maak de oude kraan los onder het werkblad door de aansluitmoer (direct onder het aanrechtblad) los te draaien en trek de kraan voorzichtig door het gat van het werkblad. Je kunt nu meteen het kraangat netjes schoonmaken.
- Steek het onderste deel van de nieuwe keukenkraan (met de bijgeleverde o-ring) door het gat in het werkblad.
- Zet de kraan vast op het werkblad en maak hiervoor gebruik van de meegeleverde stabilisatieplaat. Schuif vervolgens de afdichtring en de montageset er van onderaf op. Gebruik een steek- of pijpsleutel van 13 mm om de kraan vast te zetten met de meegeleverde moer.
- Tip: Mocht je weinig ruimte hebben om de draai te kunnen maken met de steeksleutel, gebruik dan een pijpsleutel.
- Draai de drukslangen met de bijbehorende dichtingsring (pakking) met een steeksleutel aan de kniekoppeling.
- Tip: Pas op dat de drukslangen niet knikken of gedraaid komen te zitten.
- Vergeet niet de aanslagring te plaatsen tussen de uitloop en de body van de kraan om het zwenkbereik in te stellen. Zonder deze ring kan de zwenkbare uitloop van de kraan 360 graden draaien.
- Tip: check zodra de aanslagring is geplaatst de draairichting van de kraan. Zo kun je bekijken of je de aanslagring goed hebt geplaatst. Als je de kraan definitief hebt vastgezet, kun je het namelijk niet meer herstellen.
- Zet de zwenkbare uitloop vast op de body van de keukenkraan met de meegeleverde borgclip. De borgclip zorgt ervoor dat de uitloop niet van de kraan af kan schieten als er waterdruk op komt te staan.
- En klaar! Doe de kranen in huis dicht en zet vervolgens de hoofdkraan weer open. Controleer de aansluitingen op lekkages.