Stappenplan karpet leggen

Op zoek naar het ultieme kleed? Stop met zoeken en maak er zelf een van tapijttegels. Mooi, makkelijk en er zijn heel veel variaties mogelijk. Kies voor een combinatie van hoog- en laagpolige materialen om er je eigen twist aan te geven.

tapijt leggen

karpet leggen

karpet leggen

Benodigdheden

Tapijttegels van 50×50 cm (Heuga)

 • 4x tegel A Twisted Texture kleur Gray Cheetah (grijs hoogpolig) € 65/m2 (= € 65)
 • 2x tegel B Color Collection kleur Marble (grijs laagpolig) € 28/m2 (= € 14)
 • 1x tegel C Twisted Texture kleur Lambswool (wit hoogpolig) € 65/m2 (= € 16,25)
 • 4x tegel D Puzzle Pieces/2 kleur White Orchid (wit laagpolig) € 53/m2 (= € 53)
 • 2x tegel E Le Bistro kleur Flannel (groen laagpolig) € 39 /m2 (= € 19,50)
 • Tac Tiles € 12/30 of € 18/48
 • stanleymes (bouwmarkt)
 • ijzeren haakse hoek (bouwmarkt)
 • rolmaat (bouwmarkt)
 • eventueel tape (bouwmarkt)
 • eventueel snijmat (hobbywinkel)

Kosten
€179,75

Tip: Haal de tapijttegels eerst uit de doos en laat ze 24 uur bij kamertemperatuur acclimatiseren.

Werkwijze karpet leggen

Stap 1
Alle tapijttegels zijn 50×50 cm, dat zijn dus vier tegels per vierkante meter. Hier zijn 5 kwaliteiten in slechts 3 tinten gebruikt: 2 neutrale tinten, wit en grijs, en een groene accentkleur. De tegels in de neutrale tinten zijn er in zowel een hoogpolige als laagpolige kwaliteit. Hierdoor ontstaat variatie in hoogte. De accentkleur groen is er alleen in een laagpolige kwaliteit.

Stap 2
Dit karpet meet 142 cm bij 213 cm. Wil je een kleinere versie maken, haal er dan 2 rijen witte vierkanten tussenuit; dan wordt het karpet 142 cm bij 177,50 cm. Of varieer in kleur en dikte van de tegels. Natuurlijk kun je ook een heel eigen ontwerp maken.

Stap 3
Leg de tegels voordat je ze op maat gaat snijden in de juiste legrichting. De vleug van het gehele karpet moet namelijk de zelfde kant op worden gelegd. Op de rug van iedere tegel staan pijlen die de legrichting aangeven. Alle pijlen moeten dezelfde kant op wijzen. Kijk dus goed naar het ontwerp om te bepalen hoe de tegels moeten komen te liggen.

Stap 4
Snijd de tegels nu op de juiste maat. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes en een metalen liniaal. Leg de tegel op z’n kop op een plank op de grond, teken de lijn af en snijd hem langs de liniaal goed door. Buig de tegel bij de snede door, zet hem rechtop en snijd nu de pool verder door vanaf de rugzijde. Let op: als je bij het snijden van de halve en kwart tegels een deel overhoudt waar geen pijlen op staan, markeer dan op de rug van dit deel de juiste legrichting.

Tip: Zorg er bij het snijden voor dat het mes altijd naast je lichaam blijft.

 • Tegels A: snijd 8 vierkanten van 25×25 cm en 12 driehoeken van 25×25 cm en 35,3 cm aan diagonale zijde; dit doe je door een vierkant van 25×25 cm diagonaal door te snijden
 • Tegels B: snijd 6 vierkanten van 25×25 cm en 4 driehoeken van 25×25 cm en 35,3 cm aan de diagonale zijde
 • Tegel C: snijd 4 vierkanten van 25×25 cm
 • Tegel D: snijd 14 vierkanten van 25×25 cm
 • Tegel E: snijd 6 vierkanten van 25×25 cm en 4 driehoeken van 25×25 cm en 35,3 cm aan de diagonale zijde

Stap 5
Sorteer de tegels en stapel ze op in de juiste legrichting.

Stap 6
Leg het ontwerp eerst neer zonder het te bevestigen om er zeker van te zijn dat het naar je zin is. Nu kun je nog besluiten om de tegels in een ander patroon te leggen. Blijf wel steeds opletten dat de tegel in de juiste legrichting ligt in verband met de vleug.

Stap 7
Ben je tevreden, plak de tegels dan aan elkaar met behulp van de eenzijdig klevende TacTiles-verbindingsstickers. Eén TacTile verbindt de hoeken van vier tegels of de randen van twee tegels aan de buitenrand. Iedere TacTile heeft een inkeping zodat je precies kunt zien waar de volgende tegel aan moet sluiten. Leg een TacTile op de grond en plak de tegel erop. Begin vanuit een hoek en ga verder met de banen. Zorg ervoor dat de tegels goed aansluiten.

Stap 8
Nadat de middelste rij hoogpolige vierkanten als ruit zijn neergelegd wordt het patroon gespiegeld herhaald.

Stap 9
Haal de stofzuiger over je karpet en klaar! Je kunt dit ontwerp altijd veranderen: dankzij de TacTiles kun je gemakkelijk tegels verwisselen. Toch zijn de TacTiles zo sterk dat ze het hele karpet bij elkaar houden en je het op kunt tillen.

Tip: Heuga karpet onderhouden is gemakkelijk. Regelmatig stofzuigen en vlekken zo snel mogelijk behandelen. Als een tegel permanent is beschadigd, vervang je deze simpelweg door een nieuwe.

Credits: 101 Woonideeën september 2014 | Ontwerp & styling Gieke van Lon www.humade.nl | Fotografie Fotolemaire.nl

nog meer: diy