Servies kapot laten vallen? Repareer het met de kintsugi-techniek

Iedereen laat wel eens wat stuk vallen. De een wat vaker dan de ander, maar de kans is groot dat je ooit in je leven een prachtig bord, erfstuk van een vaas of een mooie mok laat kletteren op de grond. Vervelend natuurlijk, maar je hoeft het niet meteen weg te gooien. Maak gebruik van de kintsugi-techniek en blaas je servies nieuw leven in als waar kunstwerkje.

bruine keuken met open kast

De kintsugi-techniek

Je kapotte servies weggooien? Zonde en onnodig. Oké, je krijgt nooit meer het bord helemaal zoals je ‘m ooit gekocht hebt, maar met de kintsugi-techniek kun je er echt een heel mooi ‘nieuw’ bord van maken. Leuk!

LEES OOK
Mag gezien worden: servies fraai opbergen én mooi houden

Wat is kintsugi?

Kintsugi komt uit Japan en betekent: ‘gouden reparatie’. Het is de Japanse kunst van het repareren van gebroken servies met goud- of zilverkleurige lijm. In Japan was het vroeger gebruikelijk om gebroken keramiek aan elkaar te maken met nietjes, maar daarvoor moesten nog grotere gaten gemaakt worden in het keramiek. In de 15de eeuw kwam kintsugi om de hoek kijken en dat werd (en wordt nog steeds) veel gebruikt. Snappen we, want het is prachtig! Wabi sabi, een boeddhistische wereldbeschouwing, heeft bijgedragen aan de populariteit ervan. Deze stroming richt zich op de imperfectie en vergankelijkheid en dat is dan weer precies wat je met deze techniek doet. Je licht de breuken op in plaats van ze te verdoezelen en dat geeft iets prijs over de geschiedenis.

LEES OOK
Onderzoek wijst uit: kleur van servies doet meer dan je denkt

Hoe werkt het?

In de officiële kintsugi-techniek wordt gebruik gemaakt van lijm vermengd met goud, zilver of platinum. Ietwat aan de dure kant, dus je kunt het ook makkelijker zelf doen.

Wat heb je nodig:

  • Tweecomponentenlijm
  • Een spuitflacon
  • Gouden verf

Er bestaan spuitflacons met een tuitje waar al gouden verf in zit, maar als je dat niet hebt, kun je natuurlijk ook zelf de verf overgieten in een leeg flesje. En dan kun je beginnen.

Lijm de scherven aan elkaar met de twee componentenlijm. Laat héél goed drogen. Als het gedroogd is, ga je aan de slag met het flesje gouden verf. Over de barsten breng je de verf aan. Het mooie van deze manier is dat je dat reliëf er wel echt inkrijgt, net zoals in de ‘echte’ kintsugi-techniek. Et voilà: geluk bij een ongeluk.

nog meer: diy