Patchwork kussen van oude restjes stof

Gooi restjes stof niet weg, maar maak er een leuk patchwork kussen van. Bijvoorbeeld met een leuke zelfgemaakte applicatie erop. Gebruik vliesofix om de stof te verstevigen en rafelranden te voorkomen.

patchwork kussen

Nodig

  • lapjes stof of vilt, deze zijn o.a. van woonkaravaan.nl en vangelderenstoffen.nl
  • stukje vliesofix ter grootte van je applicatie (verkrijgbaar bij goede fourniturenzaak)
  • binnenkussen
  • schaar
  • strijkijzer
  • naaimachine

Tijd
ongeveer 1,5 uur

Werkwijze

Stap 1
Bedenk een compositie en knip de stukken stof in het juiste formaat. Knip voor de achterzijde 1 lap stof in de maat van het binnenkussen. Reken rondom 1,5 cm extra voor de naden.

Stap 2
Naai alle losse stukken aan elkaar, zodat je een mooie lap in het formaat van het binnenkussen krijgt.

Stap 3
Knip een stuk gedessineerde stof uit en strijk dit op het vliesofix: zorg ervoor dat het strijkijzer niet op de lijmlaag komt. De verkeerde kant van de stof komt op de lijmkant van het vliesofix te liggen. Hier kozen wij voor een tak met bloem.

Stap 4
Knip het patroon secuur uit.

Stap 5
Trek de papieren laag aan de achterzijde er voorzichtig af.

Stap 6
De ‘verkeerde’ kant van de stof heeft nu een lijmlaag gekregen. Strijk je applicatie nu op de stof van het kussen. Laat de temperatuur van het strijkijzer afhangen van het soort stof dat je gebruikt. Katoen en linnen mogen heet, andere stoffen wat koeler.

TIP Je kunt ook zelf een afbeelding tekenen, bijvoorbeeld geïnspireerd op afbeeldingen van internet. Strijk op een effen stof een stuk vliesofix, teken je dessin erop en knip het uit. Verder de stappen zoals hierboven volgen.

Stap 7
Naai de twee kanten van het kussen met de verkeerde kanten op elkaar. Laat één zijde open, doe het binnenkussen erin en naai dan de vierde zijde dicht.

Bron: 101 Woonideeën

nog meer: diy