Lampenkap bekleden en maken

Een lamp is eenvoudig naar jouw smaak te customizen. Met lappen stof, lampfolie, behangpapier of wol kan je zelf een originele lampenkap maken. En wat dacht je van een oude lampenkap bekleden? Je home made lamp wordt een heuse blikvanger in je interieur.

lampenkap zelf maken diy vtwonen

Oude lampenkap bekleden

Het uitgangspunt van de lamp is het frame. Dit kan van een oude lampenkamp zijn, bijvoorbeeld uit de kringloopwinkel. Maar een goedkope, nieuwe lampenkap werkt ook prima. Haal de oude bekleding eraf zodat je alleen het ijzeren frame overhoudt. Daarna kan je de oude lampenkap bekleden met een nieuw stofje. Je kunt er ook voor kiezen om de bekleding te laten zitten en de kap met lapjes stof of versiersels te beplakken.

Lampenkap bekleden

De simpelste manier voor het maken van een lampenkap, is door een bestaande kap te beplakken. Je hebt hiervoor nodig: een lampenkap, leuke lap stof, potlood, papier, schaar en lijm. Lees hieronder de werkwijze van een lampenkap bekleden.

  • Rol als eerste de lampenkap over een vel papier en teken de contouren er op. Vergeet niet het begin en het eind aan te geven.
  • Leg vervolgens het patroon op de stof en knip hem uit. Neem 1 cm speling voor de naad.
  • Vouw daarna de stof om de kap en plak de uiteinden vast. Als laatste vouw je de naad naar binnen en plak je hem vast met textiellijm of dubbelzijdig tape.

Zelf lampenkap maken

Je kunt ook de volledige lampenkap zelf maken. Inclusief bijbehorend frame. Vind hier heel veel DIY artikelen hoe je je eigen lampenkap gemaakt. Met leuke stofjes en banden maak je de lamp helemaal naar eigen smaak. Zo past hij altijd bij je interieur.

Nog meer zelfmakers

De lampenkap wordt vaak onderhanden genomen. Hieronder vind je daarom nog meer zelfmakers met de lampenkap. Iedereen kan zelf een lampenkap maken.

Lampenkap kopen

Liever een kant-en-klare lampenkap kopen? Kijk hier verder.

 

nog meer: diy