Do it yourself: Scandinavische hefboomlamp

Tot ’s avonds laat de krant lezen, huiswerk maken of tekenen: het kan allemaal bij het licht van deze hefboomlamp die eruitziet als een Scandinavische designklassieker. Door donker meranti-hout te combineren met een linnen lampenkap en een bijpassend snoer ontstaat een luxe, maar ingetogen uitstraling. Liever iets uitbundigers? Kies dan voor een kap met print en een felgekleurd strijkijzersnoer.

vtwonen 2020 DIY special 01 | werkplek hefboomlamp van hout
Marmeren vaas, marmeren bol (hm.com). Eikenhouten eetkamerstoel Wishbone CH24 (misterdesign.nl). Overig privébezit.
vtwonen 2020 DIY special 01 | hefboomconstructie hout lamp

vtwonen 2020 DIY special 01 | werkplek met bureau aarde tinten accessoires
Marmeren vaas, marmeren bol (hm.com). Eikenhouten eetkamerstoel Wishbone CH24 (misterdesign.nl). Overig privébezit.

Tot ’s avonds laat de krant lezen, huiswerk maken of

tekenen

LEES OOK
DIY: sidetable met design-allure

Zo maak je het

STAP 1
Zaag twee latten: een van 69 cm en een van 120 cm lang. Schuur ze licht op. 

STAP 2
Boor een gat in de korte lat, 2 cm vanaf het uiteinde, recht naar beneden. Trek hier het snoer doorheen waar de lampenkap aan komt te hangen. Bevestig de fitting aan het snoer. 

STAP 3
Leg de latten neer zoals je wilt dat de lamp gemonteerd gaat worden. Boor in beide latten een gat van 4 mm voor het plaatsen van de vleugelmoer. Boor vervolgens in de korte lat ook nog een gat van 8 mm, 7 cm vanaf het einde van de lat. Door dit gat wordt het uiteinde van het snoer weggeleid. Boor een beetje schuin, zodat het snoer straks mooi recht naar beneden valt. Bevestig de latten aan elkaar met vleugelmoer en bout. Haal het snoer door het gat en bevestig de stekker aan het snoer. 

STAP 4
Schroef de lampenvoet aan de onderkant van de lat vast met twee lange schroeven. Eerst even voorboren om te voorkomen dat het hout gaat splijten. 

vtwonen 2020 DIY special 01 | lamp van hout voet constructie
vtwonen 2020 DIY special 01 | fitting lamp

Showtime!

Trots op je DIY klus(sen)? Maak er een foto van en deel ’m op Instagram met #vtwonendiy.

Kim & Richard

Portret vtwonen klusduo Richard & Kim

Kim van Rossenberg en Richard van Meerveld vormen niet alleen een liefdeskoppel (mét twee kinderen) maar ook hét vtwonen klusduo. Voor DIY projecten vullen zij elkaar perfect aan: Kim komt met de ideeën en Richard maakt het. Mooi én haalbaar is altijd de basis van hun ontwerpen. Hout is favoriet, van underlayment tot hergebruikt eikenhout. En voor de nieuwsgierigen: jawel, deze twee bevlogen klussers vergaderen soms ook in bed over een DIY project.

nog meer: diy