Bed van metaal

Dit kun je een echt stevig bed noemen, het is namelijk gemaakt van metalen hoekprofielen. Om precies te zijn hoekijzers. Je zou een soortgelijk bed zelf kunnen maken, maar uitbesteden aan een plaatselijke metaalbewerker is geen overbodige luxe. Het metaal is namelijk vrij dik en dus lastig om te zagen. Maar stoer is ‘ie wel dat bed van metaal!

bed van metaal

Nodig

  • metalen hoekijzers alias hoekprofielen
  • bouten, ringetjes en schroeven
  • lattenbodem(s)

Onderdelen

A. hoofd- en voeteneinde
B. zijkanten
C. middenbalk
D. poten

Tekeningen

Bovenaanzicht bed (pdf)
Bovenaanzicht middenbalk (pdf)
Bovenaanzicht hoek (pdf)

Werkbeschrijving

  • Heb je al lattenbodems en een matras? Laat deze dan de maten bepalen van het hoofd- en voeteneinde en de zijkanten. Voor twee lattenbodems gebruik je hoekijzers voor de middenbalk. Zo vallen de bodems precies tussen de middenbalk en de zijkanten. Bij één grote lattenbodem gebruik je platte ijzers voor de middenbalk. De middenbalk extra ondersteunen met vastgeschroefde blokjes is geen extra luxe. Wel genoeg naar binnen plaatsen zodat je de blokjes niet ziet. De hoogte van het bed bepaal je ook zelf.
  • Tip: koop in de bouwmarkt kleine aluminium hoekprofielen om eerst een schaalmodel te maken. Zo weet je zeker of je blij bent met de maten.
  • Zaag de middenbalk (C) en de zijkanten (B) ietsje schuin af zodat deze makkelijker te plaatsen zijn op het hoofd- en voeteneinde (A). Leg hoofd- en voeteneinde (A) neer. Plaats hierop de middenbalk (C) en de zijkanten (B). De hoeken moeten 90 graden zijn en kijk of de lattenbodem goed past. Een beetje extra speling berekenen voor de diktes van de schroefkoppen en bouten is slim. Geef de maten aan met potlood en teken de boorgaten af. Boor met een metaalboor gaten door de twee lagen metaal. Zet de hoeken en de middenbalk vast met bouten, ringetjes en schroeven. De schroeven plaats je aan de onderzijde zodat er geen verschil in hoogte ontstaat op de verbindingen en zodat je alles later eenvoudig extra kunt aandraaien.
  • Leg het geheel op zijn kop op de vloer. Plaats nu de poten (D) op de hoeken. Deze moeten kaasrecht afgezaagd zijn anders krijg je scheve poten. Voor de plaatsbepaling van de hoekschroeven dus goed nameten of de poten 90 graden op het frame staan. Aftekenen en boren. Aanschroeven en het bed omdraaien. Lattenbodems erin (indien nodig deze vastzetten) en het frame schoonmaken (hoekijzers geven nogal wat zwart af). Matras erop, bed opmaken en slapen maar!
  • O ja, schuur alle afgezaagde uiteinden heeft goed af om krassen op de vloer te voorkomen. En plaats rubberen hoekjes of viltjes onder de poten.

Nog meer ideeën voor het maken of opknappen van een bed lees je in het artikel Maak zelf een bed.

Bron: Ontwerp Jeske Weel

nog meer: diy