Zo kies je een keukenwerkblad

Het aanrechtblad vormt een belangrijke sfeerbepaler in de keuken. Daarnaast is het ook de ondergrond waar je dagelijks op werkt. Je wilt daarom dat het materiaal van het keukenwerkblad past bij jouw smaak, maar ook aansluit bij je keukengewoontes. We delen een aantal handige tips & tricks. (in samenwerking met Kvik)

Keukenblad van hout

Welke verwachtingen heb je?

Nadenken over de materiaalkeuze en het design van je werkblad begint bij jouw wensen en verwachtingen. Moet het blad bestand zijn tegen hoge temperaturen of vette vingers? En moet het blad onderhoudsvrij zijn of vind je het geen probleem om het (dagelijks) schoon te houden?

Verschillende materialen en hun eigenschappen

Keukenwerkbladen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Maak voor jezelf de afweging tussen design en functie. Kunststof en composiet zijn erg makkelijk schoon te maken. Composiet is daarbij ook oersterk, hittebestendig en is door het gladde oppervlak zeer hygiënisch. Maar past de uitstraling van dit materiaal ook bij het plaatje dat je voor ogen hebt? Ben je weg van natuurlijke materialen, dan past een massief houten werkblad zoals eiken of walnoot misschien beter. Het vergt iets meer onderhoud, maar de uitstraling ervan is prachtig.

Een alternatief voor hout is laminaat. Laminaat is makkelijk schoon te houden en tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden van hout, steen of beton. Kvik Touch is een mooi werkblad van laminaatmateriaal dat perfect past bij de huidige trends. Het is sober, minimalistisch en – in tegenstelling tot de meeste laminaat – mooi mat.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Te veel werkruimte bestaat niet. Een van de meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van de keuken, is kiezen voor te weinig werkblad. Een werkgedeelte van 60 cm breed is het minimum, maar als je de kans hebt, zorg dan voor een groter aaneengesloten oppervlak. De standaard diepte is ook 60 cm. Dit is de ideale grijpdiepte, maar met keukenmachines, mengkommen en kookboeken is je werkruimte al gauw beperkt.

Als je voor XXL kiest, krijg je een dieper werkblad van 70 cm diep, dat voor 20% meer werkruimte op het werkblad zorgt. Dat betekent ruimte voor je snijplank, zonder je koffiezetapparaat te hoeven verschuiven.

Het prijskaartje

Het werkblad dat je kiest, kan het totale prijskaartje van je keuken flink beïnvloeden. Zeker als je voor exclusievere materialen kiest, zoals keramiek of composiet. Kijk er dus niet vreemd van op als de prijs van het werkblad gelijk is of zelfs hoger ligt dan de rest van de keuken. Bij Kvik lopen de werkbladprijzen uiteen van € 72,- tot € 510,- per strekkende meter. Wil je de werkbladprijs wat drukken, dan is laminaat de best betaalbare keuze.

Welke stijl past jou?

Er bestaat niet alleen enorm veel variatie qua materialen, maar ook qua kleuren en diktes. Witte keukens en witte werkbladen zijn erg populair, vanwege de tijdloze en luchtige uitstraling. Marmer(look) wordt de laatste jaren ook in de keuken steeds vaker gekozen. Dit koel ogende materiaal geeft de keuken iets chics en steekt prachtig af bij houten kastjes.

Wil je liever een wat donkerder blad? Kies dan voor een mooie grijstint of voor een zwart werkblad. Alles is mogelijk, variërend van een robuust ogend dik blad in een betonlook, of een dunne matte of glanzende variant. Zijn al deze opties te strak of te koel voor jou? Dan is hout of een houtlook in laminaat een goed alternatief. Het is tijdloos klassiek en heeft een warme, natuurlijke uitstraling.

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog welk werkblad geschikt is voor jouw wensen en keuken? Hier vind je een handleiding met meer informatie.

Bron: in samenwerking met Kvik

nog meer: Deense keuken