Wat met je zwembad na de zomer?

beeld vtwonen Beeld

Eenmaal het zwemseizoen voorbij is, is het tijd om je zwembad klaar te maken voor de volgende winter, zodat het nadien weer perfect functioneert. Een zwemvijver kun je vrijwel ongemoeid laten, maar een zwembad vraagt wel wat meer werk. Hieronder een kort overzicht!

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: verwijder zoveel mogelijk vuil

Goed begonnen, is half gewonnen. Voor je het zwembad weer afsluit, doe je er goed aan om het aanwezige vuil te verwijderen. Bladeren, snoeisel en insecten in het water kunnen voor bacteriënvorming in het water zorgen tijdens de wintermaanden, dus die haal je maar beter uit het water.

Stap 2: de filters terugspoelen

Om je filters klaar te maken voor de winter, is het belangrijk om ze een grondige terugspoeling te geven. Zo wordt het achtergebleven vuil uit de filter verwijderd.

Stap 3: laat (indien nodig) het waterpeil zakken

Beschik je over een skimmerzwembad? Laat het waterpeil dan zakken tot onder de skimmers en inspuiters. Bij overloopzwembaden is dit minder essentieel omdat de goten waarlangs het water in de filters terechtkomt zich niet in de zwembadkuip zelf bevinden.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: maak de zwembadrand vetvrij

Doorheen het jaar kunnen zich vetlagen vormen aan de zwembadrand. Verwijder ze met een spons, een borstel en een speciale zwembadreiniger.

Stap 5: ontkoppel de leidingen

Vorstschade kan nefast zijn voor de leidingen van je filters en zwembadverwarming. Koppel die leidingen uit voorzorg los en zorg dat al het water eruit verdwenen is.

Stap 6: dek het zwembad weer af

Ben je helemaal klaar met de vorige stappen? Dan kun je het zwembad opnieuw afdekken. Bladeren, takken en gras kunnen zich op die manier tijdens de herfst en winter veel moeilijker toegang verschaffen tot het water.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto CBC-zwembaden – Hendrik Biegs | Tekst Bert De Pau