Wat je moet weten over een trapleuning

beeld vtwonen Beeld

Een leuning dient jouw veiligheid, maar ze bepaalt ook de look van je trap. Wat zal het worden? Overloop deze vragen en je komt tot het ontwerp waarvan je droomde.

Lees verder onder de advertentie

Trapleuning: contra

Natuurlijk kan je zonder leuning de trap op. Liefhebbers van een minimalistische stijl houden een trap liever discreet. Een leuning kan in een interieur visueel met teveel aandacht gaan lopen, of letterlijk plaats innemen en het ruimtelijk gevoel belemmeren. Kortom, esthetiek primeert voor jou dan op veiligheid. Die afweging kan alleen jij maken. Misschien heb je geen kleine kinderen in huis en is de te overbruggen afstand best klein. Twijfel je nog? Je kan altijd nog een muurleuning plaatsen als je graag extra houvast wil.

Trapleuning: pro

Ben je slechter te been? Zijn er jonge kinderen in huis? Dan staat veiligheid vast en zeker op nummer een. Iedereen heeft vast wel eens zo’n moment gekend dat het toch handig was dat je naar de leuning kon grijpen. Zeker een wentel- of vrijdragende trap zonder leuning is niet zo gemakkelijk te belopen. Voor een leuning geldt standaardhoogte van 1 tot 1,10 meter. Een hoogte van 0,85 meter geldt als een absoluut minimum.

Ga ik voor spijlen of zijpanelen?

Beide opties dienen jouw veiligheid. Het verschil zit vooral in de look. Hoewel spijlen zowel modern als klassiek kunnen ogen, associëren we ze toch vooral met een meer landelijke trap. Opdat de spijlentrap veilig genoeg is, kies je best voor veel spijlen met een tussenruimte van 6 tot 7,5 cm.

Lees verder onder de advertentie

Nog veiliger dan spijlen, maar vaak moderner qua uiterlijk, zijn zijpanelen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei materialen, zoals plexiglas, veiligheidsglas, geperforeerd metaal, hout… Alles kan. Met glas behoud je het open karakter van jouw trap, terwijl je met metaal jouw trap een meer industrieel karakter geeft.

Kies ik een ander materiaal voor trap en leuning?

Wat onderhoud betreft is het handig als trap en leuning uit hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Verschillende materialen combineren kan ook voordelen hebben: het definieert absoluut de uitstraling van jouw trap. Een strakke houten trap met glazen leuning? Moet kunnen. Of opteer voor metaal met beton voor een stoer resultaat. Een stenen trap met een fijne roestvrijstalen leuning is elegant en tijdloos. Mix ’n match een trap met persoonlijkheid die perfect past bij jouw interieur.

Wil ik een trap die discreet is of eentje die opvalt?

Het antwoord op die vraag valt deels samen met de vraag: waar bevindt de trap zich? Komt de trap te staan in een weinig gebruikte ruimte, of moet hij mee de sfeer in de inkom of leefruimte bepalen?

Lees verder onder de advertentie

Ook jouw budget zal je keuze bepalen. Aan een opvallende trap met veel tierlantijnen hangt vaak een hoger prijskaartje vast. Extraatjes zoals een mooi gedecoreerde hoofdtrappaal, fantasierijk snijwerk of ornamenten uit messing jagen de totaalprijs van jouw trap flink de hoogte in.

Bron: Compleet Wonen Trappen 2016-2017 | Foto Genico | Tekst Anneleen Peeters