Nieuwe veranda? 4 redenen om voor hout te kiezen

beeld vtwonen Beeld

Een nieuwe veranda? Nu wachten u enkele keuzes. Zo moet u kiezen welk materiaal u voor de profielen wenst. Er zijn heel wat opties. Dit zijn de eigenschappen van houten profielen.

Lees verder onder de advertentie

Uitstraling

Hout associëren we in de eerste plaats met een rustieke stijl, maar het materiaal leent zich net zo goed voor meer strakke constructies. Hout heeft iets gezelligs en warm, het spreekt veel mensen aan en past bij oud en nieuwbouw. Hout laat zich prima bewerken door een vakman dus dit materiaal is uiterst geschikt voor al wie details wil toevoegen.

Eigenschappen

  • De isolatiewaarde van hout scoort goed. Sommige metalen profielen hebben last van koudebruggen, houten profielen helemaal niet. Hout is een neutrale geleider voor warmte. Daardoor ligt de isolatiewaarde van dit materiaal zeer hoog. Bovendien is hout vochtregulerend, een extra voordeel.
  • Hout is duurzaam en gaat generaties lang mee. Is je veranda of orangerie goed geplaatst dan gaat uw uitbreiding lang mee. Moet de veranda toch worden afgebroken dan kan je het hout altijd nog recupereren en hergebruiken.
  • Inbrekers hebben minder succes bij een constructie met houten profielen. Eenvoudigweg omdat deze in tegenstelling tot metaal niet vervormbaar zijn. Het kost de inbreker meer tijd om de deur of het raam te forceren. Investeer in een goed slot met verschillende sluitpunten en gelaagde beglazing en uw veranda is inbraakveilig.

Onderhoud

Relatief gezien vraagt hout veel onderhoud. Uw veranda staat in weer en wind buiten. Regen, vorst en zon laten sporen van slijtage na. Na verloop van tijd moet u een nieuwe verf- of beschermlaag aanbrengen. Het goede nieuws is dat de producten en technieken zo evolueren zodat hout steeds beter en langer beschermd is. Sommige fabrikanten werken met geïmpregneerd hout waardoor het langer meegaat, helaas zijn impregneermiddelen niet altijd even milieuvriendelijk.

Lees verder onder de advertentie

Budget

Kies je voor een kwalitatieve houtsoort dan zult u daar een prijs voor betalen. Hout is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar het is wel een kwalitatieve investering.

Bron: Compleet wonen veranda’s | Tekst Anneleen Peeters | Foto Veranclassic