Inspiratie voor een mooi interieur in je veranda

beeld vtwonen Beeld

De veranda staat er, tijd voor de afwerking. Verlichting, raamdecoratie en de juiste accessoires en meubels maken van de tuinkamer een volwaardig, sfeervol onderdeel van je woning.

Lees verder onder de advertentie

1. Creëer sfeer met verlichting

Maak een onderscheid tussen algemene functionele verlichting en sfeerlicht. Beide aspecten zijn belangrijk. Veel verandabouwers bieden geïntegreerde verlichting aan: spots of ledstrips verwerkt in het plafond van een plat dak of de constructie zelf. Voor wie het wat meer mag zijn en graag een eyecatcher in zijn veranda wil, kan op zoek gaan naar een knappe luchter of plafondlamp die aansluit bij de stijl van zijn tuinkamer. Zorg er dan voor dat je vooraf aan de verandabouwer vraagt lichtpunten te voorzien. Verder kan je met sfeer- en vloerlampen verschillende knusse zones creëren. Een tip: kies indien mogelijk verlichting met dimmers. Zo kan je in een handomdraai de sfeer in de tuinkamer aanpassen naar gelang de noden van het moment.

2. Maak het gezellig met de juiste meubels

De grens tussen binnen en buiten vervaagt. Anders gezegd: de woonstijl binnen en buiten sluit bij elkaar aan. Je tuinkamer is dan ook de ultieme overgang naar de tuin. Kies consequent voor dezelfde stijl zodat de meubels voor binnen en het tuinmeubilair mooi op elkaar afgestemd zijn. Zo creëer je visuele rust. Net omdat je veranda aansluit op tuin of terras, is het mooi meegenomen dat je een bijzettafel gemakkelijk naar buiten kan rollen en dat het meubel tegen een plensbui kan als je deze vergeet binnen te zetten. De nieuwe generatie tuinmeubels is haast nauwelijks te onderscheiden van meubels voor binnen. Buitenstoffen, vormgeving en afwerking zijn steeds kwalitatiever en mooier zodat de meubels ook prima binnen passen.

3. Kies de juiste vloer

Aangezien veranda’s steeds vaker opgevat zijn als een volwaardige woninguitbreiding is het logisch dat de binnenvloer naadloos doorloopt. Is dat niet mogelijk en leg je ook een nieuw terras aan, dan kan je ervoor kiezen dezelfde vloer te nemen voor terras en veranda. Een alternatief is een vloerbekleding die qua kleur de terras- of binnenvloer benadert. Zo zullen de ruimtes optisch groter lijken en creëer je harmonie.

Lees verder onder de advertentie

4. Werk af met raambekleding

Huizen zijn almaar vaker voorzien van grote glaspartijen. Bij een veranda is dat niet anders. Het is prettig om overdag het licht binnen te halen en naar buiten te kunnen kijken. ’s Avonds geeft zo’n grote raampartij helaas een killer gevoel, alsof we te kijk zitten in een glazen kast. Raambekleding is een manier om enerzijds meer sfeer en gezelligheid te creëren, anderzijds om te verduisteren en meer privacy te bieden. Op zijn minst zorgt het voor een meer geborgen gevoel wanneer het donker wordt en zal de ruimte minder galmen. Er bestaan verschillende oplossingen, het aanbod is groot. De opties voor een strakkere, moderne look zijn sobere vouwgordijnen of American stores, rolgordijnen, paneelgordijnen of Japanse stores. Alternatieven als het allemaal wat weelderiger mag zijn: klassieke plissé gordijnen, overgordijnen. Spelen met de lichtinval kan met verticale of horizontale lamellen.

Bron: Compleet wonen veranda’s 2016-2017 | Tekst Anneleen Peeters | Foto Inside