Een nieuwe veranda? 4x kiezen voor pvc

beeld vtwonen Beeld

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is de materiaalkeuze van de profielen. De impact op de look en de kostprijs van de woning is groot. Hout, staal of toch maar pvc? Dit zijn 4 redenen om voor pvc te kiezen.

Lees verder onder de advertentie

Uitstraling

Wil je een klassieke veranda of net een heel strakke? Dan kan je in beide gevallen met pvc aan de slag. Het materiaal kan alle stijlen aan. Goed om weten: het materiaal is in alle RAL-kleuren beschikbaar.

Eigenschappen

  • Pvc is een kwaliteitsvolle kunststof met als nadeel de geringe draagkracht. Bij een klein raam is dat natuurlijk geen punt, maar bij grotere constructies vormt dat een probleem. In zulke gevallen zijn extra dikke profielen nodig, wat natuurlijk niet erg esthetisch is. Of je kiest voor meer tussenprofielen bij grote glaspartijen. In beide gevallen verlies je zo lichtinval en uitzicht, waar het bij een veranda toch om draait. Conclusie: pvc is niet het ideale materiaal om een veranda van te maken. Als alternatief kan je opteren voor profielen die aluminium en kunststof combineren. Zo profiteer je van een stevigere structuur, maar is het prijskaartje lager dan een constructie uit volledig aluminium. Nadeel is dan weer dat beide materialen anders reageren op invloeden van buitenaf wat eventueel problemen kan opleveren.
  • Thermisch en akoestisch is pvc is een goede isolator.
  • In de zomer kan pvc door de hitte uitzetten. Ramen en deuren kun je dan moeilijker openen.

Onderhoud

PVC slijt nauwelijks. Rotting of corrosie? Niet mogelijk. Verven, lakken of vernissen zijn overbodig. Af en toe schoonmaken is het enige wat je hoeft te doen.

Lees verder onder de advertentie

Budget

Pvc als buitenschrijnwerk is de goedkoopste. Punt. Alles hangt natuurlijk af van de vorm, grootte en constructie van de veranda, maar als je puur naar de prijs van de profielen kijkt staat pvc als meest budgetvriendelijke op kop.

Bron Compleet wonen 2016-2017 | Foto Raemdonck | Tekst Anneleen Peeters