Een aangenaam binnenklimaat voor je veranda

beeld vtwonen Beeld

Glas ziet er allemaal hetzelfde uit, maar schijn bedriegt. Voor een aangenaam binnenklimaat en een aangename akoestiek in jouw veranda kies je best de juiste soort.

Lees verder onder de advertentie

Dubbel of driedubbel

Vandaag is dubbele beglazing de norm. En gelukkig maar, de isolatiewaarde van enkel glas is pover. Dubbel glas bestaat uit twee glazen bladen met daartussen een spouw, een luchtlaag die voor thermische isolatie zorgt. Intussen staan we alweer een stap verder en is driedubbele beglazing in opmars. Let wel, driedubbele beglazing is zwaarder, wat dan weer impact heeft op de constructie en de draagkracht. Maar met driedubbel glas is je veranda nog beter geïsoleerd en warmt deze minder snel op en koelt trager af.

Hoogredements glas

Deze variant op dubbelglas heeft een spouw opgevuld met een film, folie of edelgas. De isolatie ligt daardoor veel hoger dan gewoon dubbel glas.

Zonwerend glas

Iedereen wil wel dat zonlicht binnenvalt, maar niet dat zijn veranda een broeikas wordt. Geen wonder dat zonwerend glas intussen gemeengoed is geworden. Een of meerdere zonwerende coatings tussen de glaslagen houden de zonnewarmte tegen, maar niet het zonlicht. Het spreekt voor zich dat het comfort van jouw veranda met zonwerend glas danig zal verhogen.

Lees verder onder de advertentie

Vierseizoensglas

Dit glas heeft een coating waardoor het gemiddeld voor alle seizoenen geschikt is. In de zomer houdt het de warmte buiten en in de winter laat het een deel van de zonnewarmte binnen, zodat extra verwarmen minder nodig is. De naam vierseizoensglas klinkt veelbelovend, maar je kijkt in de eerste plaats best naar de kwaliteit van de coating, zowel bij zonwerend als bij vierseizoensglas. De coating zal uiteindelijk het grootste verschil maken tussen de twee glastypes.

Let op de u-waarde

De isolatie van glas wordt weergegeven met de u-waarde. De u-waarde geeft aan hoeveel warmte per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten doorgelaten wordt. Kies een u-waarde van hoogstens 1,1, maar vergeet ook niet naar de isolatiewaarde van de profielen te kijken. Het gaat tenslotte om de isolatiewaarde van het geheel.

Akoestische isolatie

Bij een hevige regen- of hagelbui wil je niet overstemd worden door een oorverdovend kletteren op het dak. Dubbel glas is al geluiddempend, maar glas met glasbladen van verschillende diktes isoleert al een pak beter. Een geluidswerende folie tussen de lagen is ook een optie. Met andere woorden, vraag altijd ook naar de akoestische isolatie van de beglazing.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet Wonen Veranda’s 2016-2017 | Foto Verabo | Tekst Anneleen Peeters