Alles wat je moet weten over monoblocks

beeld vtwonen Beeld

Je denkt aan de aankoop van een nieuw zwembad? Nu nog het type kiezen. Niet evident, maar misschien is een monoblock wel hét type voor jou. Hier vind je alles wat je erover moet weten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is het?

Een monoblockzwembad is een zwembad dat in één stuk bij je thuis aankomt en zo ook geplaatst kan worden. Ook de inbouwdelen (trap, technische elementen …) zitten al in het zwembad verwerkt. Het is een populair type zwembad, aangezien het een hoge levensduur heeft en toch niet te duur is. De goedkoopste zwembaden vind je al voor minder dan 10.000 euro. Ook hier geldt echter: hoe hoger de kwaliteit en de afwerking, hoe hoger de prijs. Nog een voordeel van een monoblockzwembad is dat je al op voorhand perfect weet hoe het eruit zal zien. De keuzevrijheid is immers beperkt tot de vormen en formaten die de fabrikanten aanbieden.

Monoblocks: meer dan 1 type

Hoe degelijk en duurzaam een monoblockzwembad precies is, hangt niet alleen af van de vaklui die het plaatsen, maar ook van het gebruikte materiaal. De meest gebruikte materialen zijn polyester, polypropyleen, epoxy, full epoxy vinylester en keramisch materiaal.

Polyester

Polyester is het meest traditionele materiaal om een monoblockzwembad in uit te voeren. Bij de opkomst van nieuwe materialen werd polyester wat als minderwaardig voorgesteld, maar intussen hebben technologische ontwikkelingen dat beeld opnieuw bijgesteld. Het water kun je wel beter niet verwarmen boven 26 °C, want dan is er meer kans op osmose en verkleuring van het zwembad.

Lees verder onder de advertentie

Polypropyleen

Polypropyleen is een sterke, duurzame, antibacteriële en huidvriendelijke kunststof. Bovendien verdraagt dit materiaal watertemperaturen tot maximum 30 °C. Een zwembad van polypropyleen is eveneens bestand tegen oplosmiddelen, basen en zuren. Enkel verkleuring door UV-licht behoort tot de mogelijkheden.

Epoxy en full epoxy vinylester

Epoxy en full expoxy vinylester zijn zeer duurzaam en osmosevrij. Dat maakt deze materialen ook geliefd bij het bouwen van motor- en zeiljachten. Aan die onberispelijke kwaliteiten hangt weliswaar een prijskaartje vast, want het zijn de duurste monoblocks op de markt. De uiteindelijke kwaliteit hangt af van de hoeveelheid epoxy die gebruikt wordt. Hoe hoger dat percentage, hoe duurzamer.

Keramisch materiaal

Keramische zwembaden zijn niet gemaakt van een afzonderlijk materiaal. Deze zwembaden kunnen zowel gemaakt zijn op basis van polyester als vinylester en epoxy. Het basismateriaal wordt echter verder verrijkt met nano-isolatiesferen in de kern van het zwembad, zodat het isolerend vermogen van de kuip hoger is.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet wonen zwembaden | Foto LPW – PSG Studio | Tekst Bert De Pau