Afgedekt staat netjes: het zwembad

beeld vtwonen Beeld

Een zwembad, daar hoort een afdekking bij. Zo bescherm je het water tegen tuinafval en verliest het water zijn warmte minder snel aan de lucht. Welke afdekking is het best geschikt voor jouw zwembad? We sommen de verschillende opties graag even voor jou op.

Lees verder onder de advertentie

Noppenfolie

Een zwembad vraagt al een flink budget, dus misschien heb je even geen geld meer over voor een volwaardige afdekking. Noppenfolie kan dan tijdelijk soelaas brengen. Die houdt het vuil uit het water, maar qua isolatie hoef je hier niet veel van te verwachten. Bovendien heeft dit type afdekking een beperkte levensduur. Maar misschien wel net lang genoeg om opnieuw wat budget bijeen te sparen voor een meer duurzame oplossing.

beeld vtwonen Beeld

Dekzeil

De karakteristieken van dekzeilen zijn moeilijk in één categorie samen te vatten. De goedkoopste soorten zijn voldoende om het zwembad tegen vuil en UV-straling te beschermen en kunnen ook tijdens de winter bescherming bieden, maar schieten te kort om dagelijks warmteverlies te bestrijden. De duurdere en modernste exemplaren kunnen qua isolatie en stevigheid echter de concurrentie aangaan met lamellenafdekkingen. Ze kunnen zelfs uitgerust worden met automatisering, zodat het gebruiksgemak optimaal is.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Lamellen

Heb je voor een zwembad voor het leven gekozen, dan hoort daar ook een kwalitatieve, duurzame afdekking bij. Lamellen scoren op dat vlak nog altijd het hoogst. Zo hebben ze bijvoorbeeld goede isolerende eigenschappen, waardoor het water ’s ochtends gemakkelijk enkele graden hoger ligt dan wanneer je het zwembad ’s nachts niet zou afdekken.

Binnen de lamellenafdekkingen onderscheiden we nog verschillende categorieën:

Lees verder onder de advertentie

Pvc-lamellen: het bekendste en goedkoopste type. Goedkoop betekent in dit geval echter niet minderwaardig, want zelfs pvc-lamellen hebben al een hoge isolatiewaarde.

Polycarbonaatlamellen: polycarbonaat isoleert nog beter dan pvc. Lamellen uit polycarbonaat zijn ook beter bestand tegen slagregen en hagel.

Solarlamellen: deze lamellen vangen de zonnestralen op via een transparante bovenkant. Langs hun zwarte onderzijde geven ze de opgevangen warmte langzaam aan het water af. Dat kan een temperatuurwinst van wel 8 °C opleveren.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet Wonen Zwembaden 2016-2017 | Foto 1 T&A – Foto 2 Beltrami – Foto 3 Swimtec – PSG Studio | Tekst Bert De Pau